Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Bretanya i Còrsega, sense problemes

|

- Publicitat -

Ara fa unes setmanes el grup parlamentari d’Esquerra al Congrés dels diputats tornava a plantejar la possibilitat d’introduir el distintiu CAT a les matrícules catalanes. Un simple gest que de nou va ser ignorat pel govern espanyol.

Davant d’aquest fet, al portal Mondivers ens expliquen una notícia que sense dubte ens ha cridat l’atenció: Bretanya i Còrsega seran les dues úniques nacions del territori francès que podran incloure les seves banderes (respectivament, el Gwen ha du i A testa mora) a les noves matrícules que, a partir del proper mes d’abril, seran obligatòries per als vehicles. Un decret ministerial fixa que a les plaques hi figurarà el logotip de la regió i el número de departament que triï el propietari de l’automòbil. En el cas de Bretanya, però, va ser el propi Consell Regional qui, el 2006, va reclamar que les matrícules portessin la bandera del país, i no pas el logotip.

Publicitat

Aquesta reivindicació ha estat recollida (almenys, això és el que es desprèn del díptic que ha publicat el ministeri de l’Interior al seu web) pel Govern francès. A la documentació s’hi veuen diversos exemples de matrícules, i són justament les bretones les úniques que no porten el logo de la regió, sinó la bandera. Encara més: les matrícules bretones porten una doble inscripció: ‘Bretagne / Breizh’, cosa que suposaria la inclusió del nom del país en bretó a les plaques. La televisió pública TF1 i el diari Ouest-France també ho donen per fet.

Un fet que xoca després que el govern francès proposés un logotip únic regional per tot el Llenguadoc-Rosselló que omet la catalanitat de la regió. Així, l’adopció de la normativa europea per a les matrícules dels cotxes ratificada pel Ministeri de l’Interior francès no ha agradat als ciutadans de la Catalunya Nord i no s’ha aprovat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut