Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Bòsnia aprofita l’experiència catalana per fer un protocol per als maltractaments a menors

Malgrat les tràgiques errades d’aplicació que ha tingut fins ara, el protocol davant els maltractaments i abusos a menors està ben elaborat i ja és una referència a nivell europeu. Aquests dies una delegació bosniana formada per representants de diferents ministeris, de les oficines del defensor dels ciutadans, del poder judicial i de metges forenses visiten aquest dijous i demà, divendres, la capital catalana per conèixer de primera mà el contingut i l’aplicació del conveni marc sobre abusos i altres maltractaments greus a menors, signat per les administracions implicades a iniciativa del Síndic de Greuges, amb l’objectiu de redactar i aplicar un conveni similar a Bòsnia.

Redacció
Redacció 13/07/2007

El viatge de la delegació bosniana, formada per 16 persones, s’emmarca dins del projecte de cooperació que porta a terme a Bòsnia el Síndic de Greuges, amb el suport i el cofinançament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

Amb l’elaboració i l’aplicació del protocol es pretén coordinar totes les institucions implicades perquè només es portin a terme aquelles accions estrictament necessàries i evitar així que s’agreugi la delicada situació emocional i de victimització del menor.

Durant els dos dies d’estada a Barcelona, la delegació bosniana mantindrà reunions amb membres de l’equip del Síndic i de les diferents administracions catalanes implicades en el protocol i visitaran dos centres de menors.

El projecte de cooperació del Síndic i l’ACCD a Bòsnia consta també d’una segona acció, que consisteix a elaborar i fer el seguiment d’un conveni de col·laboració de les oficines de defensors amb la judicatura i la fiscalia.

Aquest conveni va ser signat el 29 de novembre del 2005 per representants de les institucions d”ombudsman’ de la Federació de Bòsnia i Hercegovina i la República Srpska i el Consell General de la Judicatura i la Fiscalia de Bòsnia i Hercegovina.