Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Bosch: “Voleu dir que necessitem que un professor de la Complutense ens doni lliçons sobre sobirania i emancipació?”

Barcelona (ACN).- El candidat d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha retret aquest dissabte al líder de Podem, Pablo Iglesias, que vingui a Catalunya a “donar lliçons sobre sobirania i emancipació”. “Voleu dir que ens cal això, gent jove de Barcelona? No ens calen lliçons”, ha reblat durant l'acte central de la campanya amb les JERC. Bosch també s'ha queixat que algunes formacions no estiguin “interessades” a debatre sobre capitalitat i independència. “On n'hem de parlar si no és a Barcelona”, s'ha preguntat. A més, ha contemplat la possibilitat d'obrir el metro tota la nit dels divendres, igual que ocorre ara dissabtes, i introduir “tarifes progressives” al transport públic per premiar els usuaris que més l'utilitzen.

Redacció
Redacció 09/05/2015

Bosch ha encapçalat aquest dissabte a la tarda l'acte central de les Joventuts d'Esquerra (JERC) d'aquesta campanya electoral per al 24-M al Centre Artesà Tradicionàrius, al barri de Gràcia. Davant d'un centenar de joves, eminentment universitaris, el líder republicà a la ciutat de Barcelona s'ha preguntat si era necessari que un professor de la Universitat Complutense de Madrid -referint-se a Pablo Iglesias- vingués fins a Catalunya per “donar lliçons sobre sobirania i emancipació”. “No ens calen lliçons. Gent jove, decidiu. I els que no sou tant joves, també”, ha demanat a l'auditori.
 
Seguint aquesta línia, el candidat a l'alcaldia de la capital catalana s'ha queixat que, durant aquesta campanya per les municipals, hi hagi “gent que no estigui gaire interessada a parlar d'independència”. “La pregunta és: on voleu que parlem de capitalitat i independència si no és a Barcelona? És aquí on n'hem de parlar”, ha exclamat, tot remarcant la necessitat de tenir un estat que “regni a favor i no en contra”.
 
A més, ha assegurat que si Catalunya tingués un estat propi, Barcelona “recuperaria” 3.000 MEUR en un any per la part proporcional del dèficit fiscal que li pertoca. Una xifra amb què es podria eradicar la pobresa infantil, ha dit tot citant un estudi d'Unicef, a més de reduir l'atur situant-lo als índexs anteriors a la crisi, i donar per acabada l'estació central de la Sagrera, que ha definit com “la trinxera oberta de la ciutat”.
 
Metro tota la nit de divendres i tarifes “progressives”

 
Bosch ha aprofitat aquesta trobada amb el jovent per posar sobre la taula la possibilitat d'ampliar el servei de transport públic en horari nocturn. Així, ha assegurat que seria “bo i intel·ligent” obrir el metro durant tota la nit dels divendres, tal com ja succeeix ara els dissabtes. També vol restablir els horaris nocturns de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), previ pacte amb l'executiu català, i fer arribar els busos nocturns a Vallvidrera, on els veïns “se les veuen i se les treballen per arribar-hi a partir de certes hores”, segons ha explicat.
 
També ha defensat el pagament fraccionat del títol de la T-Jove i la introducció de “tarifes progressives” al transport públic, a l'estil del que ja fan ciutats com Londres. Bosch veu injust que hi hagi “tarifa plana” en el transport i que, per tant, “se subvencionin els turistes i els visitants ocasionals”. Per això la seva aposta passa per títols com la T-Mobilitat o la T-Ciutat, que beneficiarien amb millors preus els usuaris que més ús en fan. A més, aquest sistema permetria contemplar automàticament la millor tarifa per a cada viatger, ha afegit.
 
 
Ocupació juvenil
 
Per la seva part, Marc Laporte, de les JERC, ha retret al govern municipal de Xavier Trias que “hagi viscut de rendes” durant els darrers quatre anys amb la seva inacció en les polítiques de jovent, que Esquerra creu que han quedat “estancades”. A més, ha lamentat que alguns joves barcelonins es vegin obligats a marxar a l'estranger davant d'un panorama en què no els és garantit “el dret més bàsic, el de construir el seu projecte de vida”.
 
En cas d'aconseguir l'alcaldia Esquerra impulsarà el Compromís Ciutadà per l'Ocupació Juvenil amb l'objectiu de combatre l'atur juvenil i promoure la millora de les condicions laborals per al jovent de la ciutat. Entre d'altres, l'Ajuntament evitarà les contractacions i subcontractacions d'empreses de treball temporal (ETT) i promourà la inclusió de clàusules socials en la compra pública.