Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El caos a Rodalies atura tot un país, què en diuen els polítics?

La xarxa de Rodalies més important de l’Estat, la de Catalunya, ha caigut a l’alba degut a un error informàtic, 200 trens paral·litzats i 80.000 usuaris afectats per aturar tot un país. Què en diuen els polítics? . Durant tot el matí s’ha viscut el clàssic vodevil de queixes dels usuaris frustrats, i les declaracions dels representants catalans exigint responsabilitats. La realitat és que sense un nou país, Catalunya no sortirà del bucle autodestructiu de RENFE. Repassem en aquesta peça totes les reaccions dels polítics:
 

Redacció
Redacció 21/05/2015

Bosch: la solució és “la capitalitat de Barcelona en una Catalunya independent”
 
Ho deia Oriol Junqueras aquest matí a RAC1 i també ho diu ara en un acte de campanya a les Fonts de Montjuïc el candidat republicà a Barcelona, Alfred Bosch. “La culpa no és d'un informàtic ni d'un xip, sinó de Mariano Rajoy”. Bosch ha recordat la deficiència històrica de la política d’inversions en infraestructures provinents de l’Estat. Junqueras recordava pel matí que a data d’avui, anar de Manresa a Sant Vicenç dels Horts en tren és cinc minuts més lent que a principis del segle XX. Aquest “caos circulatori”, en paraules de Bosch, no fan més que recordar-nos un dia més “el cost de pertànyer a l’Estat espanyol”; una sentència que hauríem de tenir clara quan algú ens pregunti per la incertesa que comporta fer el salt qualitatiu cap a la independència.
 
Trias: “Reunió amb la ministra Pastor”
 
Al seu torn, l’alcaldable de CiU,Xavier Trias demana una reunió a Pastor pel caos dels trens i reclama a la Generalitat que actuï amb “contundència”. A més, el candidat convergent qüestiona si Renfe és el millor operador per al servei i preguntarà a la ministra per un possible canvi.
 
Collboni: “Les errades de Renfe no són admissibles”
 
Pel que fa al PSC, Jaume Collboni considera que les “errades” de Renfe no són “admissibles” i espera que l'alcalde Trias sigui “contundent” i exigeixi explicacions i responsabilitats a Renfe i Adif, després de l'avaria que aquest dijous ha “sumit al caos” i ha provocat retards a Rodalies i Regionals. “Crec que Trias hauria de ser al capdavant de la crisi del transport”, ha dit tot i admetre que no és competència de l'ajuntament.
 
Colau: “Cal un ajuntament ferm davant l’Estat”
 
La candidata de Barcelona en Comú també hi ha volgut dir la seva, però ha obviat mencionar la manca d'inversió en infraestructures: “80.000 persones afectades per enèsima averia a rodalies. Cal un ajuntament ferm davant l’estat per prioritzar el transport de la gent treballadora”. El seu número 2, Gerardo Pisarello, ha atribuït la paralització de Renfe d'aquest matí a la manca d'inversió estatal i de lideratge de l'Ajuntament de Barcelona.

David Fernàndez critica ” l'economia trilera” d'alta velocitat del govern espanyol 

El diputat de la CUP ha piulat a Twitter:” Inversions ferroviàries: 97% TGV, 3% Rodalies. Usuaris de tren: 97% rodalies 3% TGV.  Economia trilera d'alta velocitat”.
 

Joan Herrera: “Si les elits utilitzessin les rodalies no permetrien aquest desori”

El cap de files d’ICV, Joan Herrera, que ha mantingut un perfil més discret en aquestes municipals degut en bona manera a la seva participació en les coalicions ‘Guanyem’, ha fet una piulada demolidora a twitter en referència al caos ferroviari: “La tercera avaria del centre de control des d’abril. Si les elits utilitzessin les rodalies, no permetrien aquest desori”. La solució que proposa, precedida d’un “potser”, no ha estat a l’alçada del conflicte, ni a l’alçada de les infraestructures que necessitem en un nou país: “Potser cal més inversió per al transport públic, no? És intolerable el col·lapse d’avui”. Fins que gent com ell i partits com el seu no se n’adonin que amb una sobirania dins la sobirania espanyola es passaran tota la vida tornant a fer aquesta piulada, res no canviarà, i s’hauran de resignar a seguir-la fent.
 
Conseller Vila: “Tot el sistema de Rodalies és un desastre”
 
D’altra banda, el conseller Santi Vila ha exigit al president d'Adif que aquest dijous al matí li digui “quina solució posa sobre la taula” i ha alertat que si des del seu departament no la veuen “solvent” demanaran responsabilitats. El conseller ha considerat que la situació és insostenible i que “tot el sistema de Rodalies és un desastre”. El secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, s'ha queixat de la poca comunicació d'Adif. Font ha dit que la situació ha estat de “col·lapse total”.
 
Sánchez-Camacho: “El govern espanyol és l’únic que es preocupa de Rodalies”
 
En dissonància amb la resta de representants, la líder del PP a Catalunya ha assegurat que l’executiu de Mariano Rajoy és l’únic que es preocupa de Rodalies. 

El caos a la xarxa de Rodalies i Regionals de Renfe d’aquest dijous a primera hora del matí ha afectat un total de 80.000 usuaris i 200 trens, segons fonts de la companyia. La incidència ha començat poc abans de dos quarts de set del matí i uns minuts més tard tots els trens s'han hagut d'aturar per motius de seguretat. Un cop restablerta la circulació, al voltant de les vuit del matí, s'han acumulat retards superiors a una hora.