Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Bono avisa: si és president del Congrés no hi permetrà el català

El cap de llista del PSOE per Toledo i candidat dels socialistes espanyols a la presidència del Congrés dels Diputats, José Bono, ha avançat aquest dimarts que en cas de presidir la cambra baixa no permetrà que els diputats utilitzin el català, l’euskera i el gallec en les seves intervencions mentre no ho autoritzi el reglament d’aquesta institució. Segons Bono, aquest posicionament no és fruit de ‘cap fòbia’ envers aquestes llengües, sinó perquè els diputats prometen o juren complir la llei que, de moment, no permet que les llengües cooficials es facin servir a la cambra de representants espanyola. En un altre ordre de les coses, Bono ha dit que ‘amb evidències o sense’ fa temps que hagués enviat a la presó o fet fora de la política l’esquerra abertzale perquè ‘la gent indecent no ha d’estar en política’.

Redacció 30/01/2008

Bono, que ha fet aquestes manifestacions en una conferència a Madrid, ha assegurat que ha retornat a la política perquè li ha demanat Zapatero, però en aquesta ocasió farà ‘de remer’. ‘Miro al pont, veig que hi ha bon capità i em refio del rumb encara que no el vegi’, ha dit, i ‘alguna vegada té la cortesia de trucar-me perquè em toqui l’aire’, però ‘sé on estic i el que em correspon’, i ‘soc mal jugador de pòquer perquè se’m nota que estic a gust’.

En una mostra del seu tarannà, Bono ha admès que ‘amb evidències o sense’ ‘fa temps que li hagués agradat enviar a la presó’ o ‘fora de l’àmbit de la política’ als representants de l’esquerra abertzale, perquè ‘la gent indecent no ha d’estar en política’. En aquest sentit, ha afirmat que ‘la banda ni tan sols protesta perquè els seus caps estiguin presos’ i en el cas d’Otegi ‘fins i tot estan contents de que estigui dins’ de la presó.