Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Bloomberg es fa ressò de les traves de l’Estat a les finances catalanes

Guifré Jordan @enGuifre – Bloomberg torna a tractar el conflicte institucional Catalunya – Espanya i de nou no escombra cap als interessos de l’Estat, com és la tònica dels mitjans internacionals, que solen estar més influenciats per Madrid. De fet, el gegant de la comunicació nord-americà s’ha fet ressò de les traves que el govern de Rajoy està posant a la Generalitat per allargar el venciment de deutes bancaris per valor de 1.600 milions d'euros. 

Redacció
Redacció 17/03/2016

El titular de l'article deixa en evidència Madrid

“El pla català per prolongar el venciment del deute bancari, endarrerit per Espanya”. És el titular de la versió digital de Bloomberg, que explica que els bancs implicats hi estarien d’acord però que el govern de Madrid en funcions manté l’assumpte encallat perquè és necessària la seva autorització però de moment no ha arribat. 

El govern espanyol ignora Bloomberg i ho paga car

Per explicar el conflicte, el mitjà recull declaracions del cap de comunicació de la conselleria d’Economia i Hisenda, Albert Puig. L’article només recull el posicionament de la Generalitat. Ningú dels ministeris d’Economia o Hisenda ha volgut fer declaracions, cosa que es pot interpretar com una relliscada perquè s'han quedat sense donar el seu punt de vista. 

“No hi ha escenari possible en què Catalunya no pagui el seu deute”

Fins i tot, a través de declaracions de Puig, el diari desmenteix les informacions sorgides de l’aparell de l’Estat que apunten que l’agència de qualificació Standard and Poor’s ha estat a punt de declarar la Generalitat en fallida. En aquest sentit, la font de la conselleria diu que busquen l’autorització de Madrid, però que si no la troben, pagaran els deutes que vencen enguany quan pertoqui: “No hi ha escenari possible en què Catalunya no pagui el seu deute”. A l’article, Bloomberg posa en context el lector parlant del rerefons independentista i de les reiterades queixes de la Generalitat pels retards de l’Estat per transferir recursos econòmics.