Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Blanes viatja a Madrid per recuperar la platja de s’Abanell

Polítics de totes les formacions, hotelers i campistes de Blanes viatgen aquest dimarts a Madrid per exigir al Ministeri de Medi Ambient espanyol que faci tot el que estigui a les seves mans perquè el municipi recuperi la platja que hi havia als anys 50 a s’Abanell. Es calcula que la superfície de la platja s’ha reduït a la meitat, però en algunes zones la desaparició de la sorra ja és total. Des del municipi s’apunta com a principals responsables l’extracció de 2 milions de metres cúbics de sorra que es va fer fa uns anys per abastir les platges del Maresme i la construcció d’un mur subaquàtic a la punta del Tordera que protegeix la planta dessaladora.

Redacció
Redacció 25/09/2007

En pocs anys, Blanes es quedarà sense la platja de s’Abanell. Aquest és el temor del municipi, que representat per polítics i empresaris turístics, serà dimarts a Madrid per exigir a Medi Ambient que ‘actuï de justícia’. L’alcalde de Blanes, Josep Trias, recorda que fa uns anys es va extreure sorra de Blanes per portar-la a Malgrat, Santa Susanna o Lloret de Mar i que ara s’estan veient les conseqüències.

Trias detalla, amb el suport de fotografies, que l’amplada de la platja es redueix amb els anys i que, en algun punt, la sorra ja ha desaparegut. Això passa sobretot a la zona més propera al centre del municipi, on s’han hagut d’abocar roques per evitar que la força de l’aigua malmeti ara el passeig.

Un altre dels punts conflictius és el de la punta del Tordera on la construcció de la planta dessaladora ha fet tirar enrere la platja uns 30 o 40 metres, segons argumenten hotelers i campistes. El mur subaquàtic construït per protegir l’estació ‘evita que arribi sorra nova a la platja quan bufa el vent de Garbí’, tal com succeïa anteriorment.

Com a conseqüència d’aquesta pèrdua de terrenys, guanyats pel mar, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha hagut de desplaçar uns vint metres les seves canonades per evitar que es malmetin quan hi ha temporals. La mesura ha obligat a expropiar aquests metres a un càmping que anys enrere plantava tendes de campanya on ara hi ha el mar.

Els empresaris, doncs, perceben aquesta situació com un atac a l’economia i temen que els pròxims estius vinguin menys turistes perquè ja no hi caben. El president de l’associació de càmpings, Joaquim Rabassa, comenta que Blanes viu del sol i platja, però augura que si la deixadesa del Ministeri vers s’Abanell continua, només quedarà el sol.

En aquest sentit s’ha expressat també el president de l’agrupació d’hotelers, Enric Portas, que considera que la platja es patrimoni dels blanencs i dels visitants que cada any visiten el municipi. Durant el darrer mes i mig, ambdues entitats han recollit en els seus establiments un total de 17.500 signatures de suport que acompanyaran l’expedició blanenca a Madrid.

Durant la reunió que s’ha de celebrar dimarts al matí a la seu del Ministeri de Medi Ambient, polítics i empresaris blanencs exigiran l’abocament de sorra nova a s’Abanell, però sobretot la presa d’alguna mesura que garanteixi la perdurabilitat de la platja, com ara un espigó que la protegeixi dels temporals i de les llevantades.