Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Biel Majoral no anirà a Frankfurt perquè li prohibeixen cantar Jo sóc català

Al professor d’universitat i cantant Biel Majoral no li deixen cantar la cançó Jo sóc català. Així de contundent s’ha mostrat l’organització amb el mallorquí. Joan Ollé es va posar en contacte per comunicar-li que no podia entonar tal cançó perquè “no és la imatge que es vol donar”. Majoral, va posar com a condició que si anava a Frankfurt aquesta cançó no es retiraria del seu repertori. Davant la negativa Biel Majoral, sent fidel a les seves idees, es quedarà a casa i no viatjarà.

Redacció 21/06/2007

Increïble i totalment injust. Biel Majoral, el polifacètic músic, apareixia en la llista oficial penjada al web del Ramon Llull com a un dels representants de la música en català a Frankfurt. Però finalment no hi anirà. Això ha estat així perquè ell va posar per condició sine qua non que si anava a Frankfurt volia cantar la cançó Jo sóc català de Pere Capellà. es tracte d’un poema inacabat i escrit en començar la Guerra Civil i que Majoral ha popularitzat.

L’organització es va posar en contacte amb el cantant fent-li saber que aquest no “és el to que volem donar a la fira”. Concretament, Joan Ollé director de la cerimònia d’inauguració vol obviar temes com els que Capellà toca en el seu poema. Per exemple la lletra afirma parla d’un sentiment fortament català “jo sóc de la raça, vella i gegantina, que espantà dels mars la gent sarraïna. Jo sóc de la Pàtria dels agermanats, Joanot Colom, vells antepassats, defensors heroics de tradicions, que en sang ofegaren Àustries i Borbons”. El poema, que no deixa de ser una visió històrica i patriòtica d’un illenc cap a la seva terra, sembla ser que no es massa nacionalista.

Ací teniu el poema sencer:

JO SÓC CATALÀ

Enmig de la mar
s’aixeca ma terra
fins tocar el cel,
que es deixa en la Serra,
banderes de blau.
Jo sóc balear,
jo sóc de Mallorca,
català insular.
Tot el meu passat
que la història allunya,
el tenyeix de glòria
la Gran Catalunya.
En les rels profundes
de la meva gent,
un conqueridor
portà, proa al vent,
la nau que a Salou
deixà ses amarres,
seguint la bandera
de les quatre barres.
Jo sóc de la raça,
vella i gegantina,
que espantà dels mars
la gent sarraïna.
Jo sóc de la Pàtria
dels agermanats,
Joanot Colom,
vells antepassats,
defensors heroics
de tradicions,
que en sang ofegaren
Àustries i Borbons.

Herois de Mallorca,
herois catalans,
que en les hores greus
us dàreu les mans,
fent del nostre exemple
un sagrat costum,
jo us tinc en ma vida
de guia i de llum.
Jo sóc mallorquí,
i és la meva glòria
ésser català
per la meva història.

Estim Catalunya
perquè té un passat
de lluita incansable
per la llibertat;
perquè dins un regne
d’oprobi i de sang,
teixí la grandesa
del Corpus de Sang;
perquè en tots els segles
contra l’esclavatge

Escolteu la cançó aquí: ÀUDIO

L’any passat, en motiu del 75è aniversari de la proclamació de la segona República espanyola, Biel Majoral, acompanyat de Delfí Mulet, Antoni Artigues i Antònia Font va fer una minigira per alguns pobles de Mallorca i també de Catalunya per presentar-hi les cançons republicanes que havia escrit, durant aquest període històric, el mestre, polític i escriptor Pere Capellà, que va ser un dels defensors de la República des del punt de vista més popular i que va ser, per tant, represaliat després de la Guerra. Així, una de les figures recuperades després de setanta-cinc anys no tindrà el seu lloc a la fira de Frankfurt.