Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Bertran: ‘Per primer cop el Parlament passa de la defensa a l’exercici del dret a l’autodeterminació’

‘És un dia històric’, així valora Uriel Bertran la notícia de l’admissió a tràmit de la Iniciativa Popular per convocar un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya. En declaracions a directe!cat Bertran ha constatat que els vots favorables de CiU, ERC i ICV-EUiA conformen una ‘majoria àmplia’ tan a la Mesa com al Ple del Parlament. Justament ha recordat que aquests partits suposen un ‘front democràtic’ que ja havia votat anteriorment a favor del dret a l’autodeterminació a la cambra catalana. Avui, però, subratlla que la novetat és que ‘per primer cop el Parlament passa de la defensa a l’exercici del dret a l’autodeterminació’. En aquest sentit ha criticat la decisió de votar-hi en contra del PSC que ‘ha preferit posar-se al costat del PP oferint una fotografia molt clara’.

Redacció
Redacció 08/06/2010

En les properes setmanes es lliuraran a la Comissió Promotora els plecs per a la recollida de les 220.000 signatures necessàries per a que es convoqui un Ple que valori si la Generalitat ha de convocar el referèndum.

Propers passos
1. S’han de recollir unes 220.000 signatures (3% de la població) en el termini de sis mesos (ampliables a vuit). S’aprofitarà la Consulta de Barcelona per fer una gran recollida de signatures.
2. Una vegada es presenten les signatures al Parlament i s’autentifiquen, el Parlament de Catalunya ha de convocar un Ple per tal de votar (es necessita majoria absoluta) la convocatòria del referèndum. Aquest Ple se celebraria durant la propera legislatura.
3. Finalment, l’Estat espanyol ha de decidir si autoritza o no el referèndum. En el cas que no ho faci la Comissió Promotora creu que s’obrirà un conflicte polític internacional.