Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Bernat Joan proposa que ERC es presenti a les pròximes europees en coalició amb CiU i ICV

|

- Publicitat -

L’eurodiputat republicà deixarà la pròxima setmana el seu escó del Parlament Europeu a Mikel Irujo, d’EA, un relleu pactat el 2004. Esquerra, Eusko Alkartasuna i la Chunta Aragonesista van presentar-se plegats a les últimes europees, amb la marca Europa dels Pobles, i ara Joan vol sumar a aquesta coalició ‘el Bloc Nacionalista Gallec, Iniciativa per Catalunya Verds i, ja en un segon pas, més complicat però no infactible, una federació de partits sobiranistes liberals com és Convergència i Unió i el Partit Nacionalista Basc’. ‘Seria interessant pensar en coalicions més amplies de cara a les europees, perquè ens donaria molta força’ davant el bipartidisme PP-PSOE ‘que tan mal ens fa’ en els comicis al Parlament Europeu, explica Joan. Populars i socialistes tenen 49 dels 54 eurodiputats de l’estat espanyol que hi ha a Estrasburg. Galeuscat, la coalició de CiU, el PNB i el BNG, té només dos escons. IU-ICV, dos més. I l’Europa dels Pobles d’ERC, un.

Joan denuncia que ‘no hi ha cap estat que sigui tan gran com l’espanyol que sigui una sola circumscripció electoral’. ‘Ni França, que és centralista a matar, ho és. I al Regne Unit fan circumscripcions com toca: Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord,…’, reivindica l’europarlamentari eivissenc. ‘És una anomalia que Catalunya no tingui una circumscripció electoral europea pròpia, tindria una gran visibilitat, canviarien els resultats electorals i jugaríem a la mateixa divisió que Espanya, per això quan van passar el ribot a l’Estatut del 30 de setembre va ser el primer que van retallar’, lamenta. Joan explica que ‘és més difícil aconseguir un estat espanyol verdaderament plural’, en què els catalans tinguin circumscripció electoral europea pròpia i la llengua catalana sigui oficial a Brussel·les, ‘que la independència’ de Catalunya. I ho argumenta ‘estadísticament’: ‘Quants estats independents nous s’han format a Europa els últims vint anys? Setze o disset. I quants estats unitaris s’han convertit en federals? Cap. Sobren els comentaris’. ‘Ens enviarien els tancs? La UE faria una feina dissuasòria’

Publicitat

Tot i passar el relleu a Irujo a Estrasburg, Joan mantindrà el seu càrrec de secretari general de l’Aliança Lliure Europea, el grup parlamentari al qual pertany ERC a l’eurocambra, i seguirà com a responsable de política internacional dels republicans. Joan assegura que ‘si un dia una majoria del Parlament decideix plantejar i portar a terme un referèndum d’autodeterminació’, per exemple si el Tribunal Constitucional tombés o rebaixés l’Estatut, la Unió Europea faria ‘una feina dissuasòria’ en el cas que Espanya volgués ‘aplicar la força’ i garantiria que hagués d’escoltar ‘la veu de la gent i la decisió que es prengui i trobar un sortida a partir d’aquí’. ‘Ens enviarien els tancs? Em costa molt pensar que el que realment atemoria la societat catalana a principis de la transició, al voltant del 23-F, sigui avui una amenaça real’, defensa Joan. ‘La Unió Europea fa una feina dissuasòria molt interessant’ en aquells ‘llocs on la democràcia no està gaire ben assentada’, com en el cas dels ‘referèndums de Montenegro i de Kosovo’, apunta. ‘La UE està activament dins la comunitat internacional, dient: Atenció si aquest poble decideix aquest futur per si mateix, vostès, estat de Sèrbia, per exemple, no se’ls acudís fer res, es una decisió seva’, explica el fins ara eurodiputat d’ERC, en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut