Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Bernat Joan afirma que la igualtat d’oportunitats ‘passa pel coneixement del català’

El secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, davant les reticències d’algunes associacions d’immigrants hispanoamericans a acceptar el català com a llengua comuna, ha manifestat que ‘la igualtat d’oportunitats, fins i tot a les àrees del nostre domini lingüístic on la situació del català és més deficient, passa pel coneixement generalitzat del català’. Segons Joan, ‘si nosaltres volem que tothom aprengui la llengua catalana és perquè també volem que tothom pugui participar en igualtat de condicions de la nostra societat’. Les persones que no dominen la llengua catalana es troben en una situació de ‘desavantatge en relació a aquelles persones que sí que la saben’.

Redacció
Redacció 10/03/2009

El secretari de Política Lingüística ha reivindicat aquesta àrea com ‘una àrea eminentment social: la política lingüística és, per damunt de tot, una política social, al servei de la igualtat d’oportunitats’.

Segons Joan, ‘l’intent de manipular la immigració per enfrontar-la a la població autòctona, amb la finalitat de crear fractura social, és més vell que el pastar’. Aquesta situació se sol donar en casos de nacions sense estat, ‘com la nostra’, especialment ‘quan la llengua i la cultura d’una part de la immigració coincideixen amb la de l’estat’. Per a Joan, ‘el pitjor que podria passar seria que una part dels immigrants llatinoamericans pensessin que ja en tenen prou coneixent l’espanyol i que, deixant de banda el català, es veiessin reclosos en un gueto social i es posessin pals a les rodes de la seves pròpies possibilitats dins de la nostra societat’.