Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Benach troba ‘absolutament fonamental’ la Llei del cinema

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha elogiat la futura Llei del cinema defensant que és ‘absolutament fonamental’ i ‘té un consens polític bastant ampli’. Benach, que participa aquest dijous i divendres a Praga (República Txeca) en la Cimera Europea de Regions i Ciutats, ha felicitat el Govern per la seva ‘aposta valenta’, molt ‘argumentada i justificada’ i ‘d’una normalització absoluta’. El president del Parlament també ha celebrat la convocatòria de la manifestació 10Mil a Brussel·les per a l’Autodeterminació el 7 de març perquè ‘que els catalans expressin la seva catalanitat sense complexos a tot arreu està molt bé’.

Redacció
Redacció 06/03/2009

‘No crec que m’hagi de manifestar massa més, és una iniciativa ciutadana, la nostra societat civil és molt potent i molt forta i farà el que hagi de fer’, ha defensat Benach, abans d’intervenir en el debat ‘La cohesió territorial, nous reptes i noves perspectives’, en què també han participat el president del Consell Regional de la Bretanya, Jean-Yves Le Drian, el president del Parlament del Tirol i de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals Europees, Herwig van Staa, i la presidenta del Piemont, Mercedes Bresso, entre d’altes.

Benach ha reclamat ‘unitat’ i ‘molta intel·ligència política’ als partits catalans davant la ‘inestabilitat política espanyola’ i ‘els equilibris molt complicats’ que el PSOE haurà de fer al Congrés després de les eleccions basques i gallegues. ‘Si els polítics catalans som intel·ligents el que hem de fer és mantenir la unitat, ara més que mai aquesta és la recepta fonamental, si tenim una visió global de tot plegat en podrem sortir beneficiats’, ha reivindicat el republicà. ‘La situació política a Espanya és inestable, però no per això ha de ser-ho a Catalunya, si fem bé les coses aquest moment de crisi i dificultats es pot convertir en un moment d’oportunitat’, ha confiat Benach.

També ha viatjat a Praga el president de la Generalitat, José Montilla, que es reuneix aquest dijous amb l’impulsor del grup de regions europees de l’automòbil i president del Consell Regional de la Bretanya, Jean-Yves Le Drian, amb el president de Provença-Alps-Costa Blava, Michel Vauzelle, i amb l’expresidenta de Letònia, Vaira Vike-Freiberga.

La Cimera Europea de Regions i Ciutats, organitzada pel Comitè de les Regions i per l’Ajuntament de Praga, aplega aquest 5 i 6 de març més de 500 alcaldes i presidents de 250 regions d’arreu de la UE. Montilla, Benach i els seus homòlegs signaran una declaració en què reclamen als 27 caps d’estat i de govern europeus que els tinguin en compte en la lluita contra la crisi. ‘La UE no serà capaç d’afrontar els reptes i les oportunitats de la globalització sense la implicació directa de les administracions locals i regionals en el disseny i la implementació d’estratègies comunitàries que respectin els principis de subsidiarietat, responsabilitat i competències compartides’, alertaran les conclusions de la cimera.

Els alcaldes i presidents autonòmics i regionals reivindiquen ‘la importància i el rol crucial de les autoritats locals i regionals’ per llançar ‘polítiques innovadores’ i ‘facilitar una cooperació que és vital per a la competitivitat econòmica’. La declaració reclama als parlaments estatals que ‘escoltin la veu de les autoritats regionals i locals’