Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Benach reconeix que la Llei electoral és un “deute pendent” del Parlament

El president del Parlament, Ernest Benach, ha posat en relleu aquest dilluns que la Llei electoral de Catalunya ‘és sens dubte un dels deutes pendents d’aquest Parlament’, i ha destacat també que ‘cal parar atenció a la desconnexió existent entre la pràctica política i la ciutadania’. Benach s’ha expressat en aquests termes en el discurs d’inauguració de la Jornada sobre Democràcia i Participació, que organitza i acull el Parlament. “No podem acceptar que la gran majoria de la ciutadania catalana doni l’esquena al que fa el seu Parlament”, ha afegit.

Redacció
Redacció 13/11/2007

El president del Parlament ha recordat que la Cambra disposa d’un informe elaborat per una comissió d’experts sobre la futura Llei electoral, i ha destacat que ‘els canvis en el sistema electoral que caldria introduir s’evidencien necessaris tenint en compte l’alta abstenció de les darreres convocatòries. Però no ens enganyem, no són cap solució miraculosa’, ha indicat.

Benach també s’ha referit a l’enquesta que indica que prop de la meitat de la població ‘es declara poc o gens interessada en la política, i amb una xifra inferior però gairebé similar es declara poc o gens satisfeta amb el funcionament de la nostra democràcia’, i a la del Parlament, que revela que ‘dos de cada tres ciutadans no saben dir el nom de tres diputats ni tenen coneixement ni interès del que es fa al Parlament’. Així mateix, ha argumentat que ‘evidentment ens ha de preocupar’ la ‘davallada en la participació electoral’, però que el més important és ‘parar atenció a aquest desinterès, a la desconnexió entre la pràctica política i la ciutadania’.

Així mateix, ha afirmat que ‘el bon funcionament i la bona salut de la democràcia depenen de la ciutadania’ i que per ‘mantenir en forma’ la democràcia no solament cal ‘l’exercici d’anar a votar, sinó un exercici regular d’informació, participació i implicació política’, perquè ‘només amb una ciutadania informada, una bona cultura política, un país en bona forma democràtica, es poden prevenir i combatre els mals que amenacen i corrompen el funcionament del sistema democràtic’.

La percepció que els ciutadans tenen del debat polític, la importància dels models electorals, el paper de les noves tecnologies de la comunicació en els sistemes de participació electoral, les consultes populars que estableix l’Estatut o l’aplicació dels procediments participatius que afecten la funció legislativa són algunes de les qüestions que aborda la Jornada.