Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Benach insta els mitjans de comunicació a fomentar ‘l’esperit crític’ en la ciutadania

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha demanat als mitjans de comunicació que ajudin a fomentar valors com ‘l’esperit crític’ en la ciutadania. ‘La societat de la immediatesa en les informacions necessita més que mai dels valors de l’escepticisme i de la critica, no creure a cegues’ ha apuntat.

Benach ha presidit aquest dilluns l’obertura de la VIII Jornada Parlamentària sobre Mitjans de Comunicació Audiovisual, que sota el títol ‘Societat, Mitjans i Política: Drets i deures’ vol debatre aspectes com el paper dels mitjans en la cohesió de la societat, els límits de la llibertat d’expressió a l’era digital o qui marca l’agenda política.

Redacció
Redacció 20/10/2008

Ernest Benach ha parlat de la visió negativa d’una part de la ciutadania cap a la classe política. ‘Em preocupa aquest allunyament i aquesta manca d’interès’ ha declarat ‘no podem acceptar que la gran majoria de la ciutadania catalana doni l’esquena sobre el que fa el seu Parlament’ ha afegit com a exemple. Sense voler caure en el ‘tremendisme’, el president del Parlament ha alertat que aquesta situació ‘podria ser una greu malaltia de la democràcia’. Com a objectiu de la jornada, ha demanat als participants que ‘siguin eficients’ i que ‘arribin a conclusions que, a més de ser interessants, siguin útils’.

L’acte d’inauguració ha comptat també amb la presència del president del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Albert Sáez, que ha parlat dels compromisos que el Parlament i les institucions polítiques demanen als mitjans públics, i que fan referència a la cohesió social, el dret a la informació i al debat democràtic. ‘Ens agradaria que aquests compromisos fossin exigibles per a tothom i arreu’ ha assenyalat, referint-se a què aquesta demanda es faci també extensible als ‘mitjans privats’. Sáez ha mostrat el ‘goig’ que per a la corporació significa ‘coorganitzar’ la jornada i ha recordat dues iniciatives que refermen el compromís amb la ciutadania, com són la creació de la figura Defensor de l’Audiència i de l’elaboració Llibre d’Estil dels Mitjans de la Corporació.

A banda del Parlament de Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la jornada compta també amb la participació organitzativa del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). El seu president, Josep Maria Carbonell, ha remarcat que enguany s’ha donat un nou rumb a la trobada, ja que no està centrat tant en el ‘sector audiovisual’ sinó que tracta aspectes més ‘socials’. Ha considerat que l’eix central de la jornada serà el tractament de la relació dels mitjans amb ‘l’esfera pública’ on hi ha qüestions com la llibertat d’expressió i els seus límits, el dret del ciutadà a una informació ‘veraç’, el pluralisme i la problemàtica de concentració dels mitjans o la transmissió de valors.

La VIII Jornada Parlamentària sobre Mitjans de Comunicació Audiovisual té com a principal novetat que es pot seguir virtualment a través del web del Parlament, on tots els interessats poden fer arribar preguntes, aportacions i suggeriments. Aquesta experiència de participació virtual compta amb la col·laboració de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).