Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Benach exigeix a Praga el ‘reconeixement i respecte per les realitats regionals que donen riquesa al projecte europeu’

|

- Publicitat -

‘El corredor del Mediterrani d’alta velocitat ferroviària no serà una realitat fins ves a saber quan, aquesta és una contradicció molt gran’, ha lamentat Benach. El president del Parlament també ha lamentat que la directiva comunitària del foc ‘hagi posat en qüestió un aspecte fonamental de la nostra cultura tradicional’. ‘Això genera por i distància amb Europa, i s’ha d’intentar resoldre’, ha advertit Benach, recordant que ‘Catalunya sempre ha practicat un cert europeisme’.

Benach reconeix que ‘hi ha problemes que tenen un tractament global, com la crisi econòmica, l’energia o la immigració’, però defensa que ‘alhora han de tenir respostes regionals’. ‘És fonamental poder coordinar aquestes accions, la temptació sovint és competir, però del que es tracta és de crear sinèrgies i buscar elements comuns, solucions globals, solucions europees, aplicacions locals’, ha explicat el republicà.

Publicitat

Benach ha fet una crida a participar en les eleccions europees per tal que ‘el Parlament Europeu sigui un organisme que funcioni i que a més tingui incidència en aquelles polítiques que ens afecten’. Benach ha reclamat ‘que la veu dels catalans es pugui sentir a través del Parlament Europeu, que és la forma més directa que pot tenir’. El president del Parlament de Catalunya ha admès que ‘el moment és complicat per la crisi econòmica’, que ‘molta gent es distancia de la política’ i que ‘això no ajuda gens a ser optimistes en quant a la participació’. ‘Però tots plegats hem de ser capaços de convèncer els ciutadans del país que en aquests moments a Europa s’estan decidint polítiques que afecten el nostre dia a dia, el nostre futur i la nostra qualitat de vida, i per això no podem badar’, ha afirmat.

El president de la Generalitat, José Montilla, intervindrà aquest divendres en el debat ‘Europa creixerà amb les seves regions i ciutats’, en què també participen el president del Comitè Econòmic i Social Europeu, Mario Sepi; l’alcaldessa de Varsòvia (Polònia), Hanna Gronkiewicz-Waltz; i l’eurodiputat del PP Gerardo Galeote. Montilla defensarà el rol de Catalunya en la Unió per la Mediterrània i reivindicarà la participació de les regions amb poder legislatiu i fortalesa industrial en la lluita contra la recessió, posant com a exemple algunes de les mesures anticrisi aprovades pel Govern.

Aprofitant el seu viatge a Praga per assistir a la Cimera Europea de Regions i Ciutats a Praga, Montilla també s’ha entrevistat aquest dijous amb el president de Provença-Alps-Costa Blava, Michel Vauzelle, i aquest divendres es reunirà amb els presidents de les regions italianes de Llombardia i Piemonte, Roberto Formiggoni i Mercedes Bresso. Montilla visitarà la seu del COPCA a la capital txeca i el museu de Franz Kafka abans de tornar a Catalunya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut