Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Benach creu que el resultat del 9 de març condicionarà la sentència del Constitucional sobre l’Estatut

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha vaticinat que els resultats de les pròximes eleccions espanyoles condicionaran la resolució dels recursos interposats contra l’Estatut. ‘Crec (que la sentència) anirà condicionat al resultat electoral. Veurem que passa amb el mateix tribunal, sobretot a partir de qui guanyi els comicis’, ha declarat. Benach entén que aquests resultats poden decantar el tribunal ‘cap a un cantó o cap a l’altre’ i que, fins i tot, ‘pot acabar retardant o avançant la sentència de l’Estatut’. El president del Parlament no ha tingut cap inconvenient en remarcar, de forma contundent, la profunda ‘decepció’ que el seu partit, ERC, ha tingut amb el president del govern central i candidat del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero.

Redacció
Redacció 11/01/2008

‘És una decepció profunda amb Zapatero pels compromisos contrets i no realitzats, com l’Estatut, l’arribada del TGV, l’aeroport o el caos de Rodalies’, ha manifestat. Benach, en declaracions al programa Actualitat Viva, no ha amagat que tots aquests factors condicionaran a l’hora de donar suport al líder socialista: ‘Tot això condicionarà moltes coses’. En aquest punt, Benach ha volgut aclarir que l’objectiu d’Esquerra, explicitat pel seu cap de llista, Joan Ridao, no és aconseguir un ministeri. ‘El nostre objectiu és treballar per aconseguir el màxim per Catalunya, no tenir ministeris’, ha ressaltat.

Benach ha explicat que Catalunya necessita poder condicionar la política espanyola i que en el passat hi ha hagut moments en que aquest paper ha estat força útil. I sense dir-ho explícitament ha posat com exemple la negociació de CiU i PP: ‘De les Corts espanyoles Catalunya també n’ha aconseguit coses com la negociació que va acabar amb el traspàs del trànsit a la Generalitat a través de l’article 150.2 de la Constitució’. Benach ha insistit que ‘els moments com aquests en què s’aconsegueixen coses s’haurien de multiplicar per cent i els hauríem de protagonitzar tots. ‘La força del país’, ha afegit, ‘només vindrà si en alguns temes anem el més units possible’.

En relació al congrés d’ERC que se celebrarà aquest 2008, Benach ha reconegut que ‘cal fer un procés de renovació intern, incorporant gent jove que té una potencialitat enorme i aprofitant l’experiència dels que han estat durant uns anys al capdavant del partit’.

El president del Parlament també ha assenyalat la necessitat d’una nova llei electoral així com l’aplicació de la divisió territorial de Catalunya però ha admès que ‘serà difícil que ho tinguem en aquesta legislatura. S’hi està treballant però farà falta molta generositat per part del govern i per part de l’oposició’.