Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Benach: ‘Aquesta sentència provoca una crisi d’Estat’

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha fet aquest matí una declaració institucional (vídeo) en què ha valorat la situació que s’obre després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l’Estatut. Benach ha parlat de ‘crisi d’estat’ posant èmfasi en el fet que la decisió del tribunal ha trencat el pacte del Parlament de Catalunya amb el Congrés espanyol i també ha menyspreat la voluntat del poble de Catalunya que s’havia manifestat en l’aprovació de l’Estatut en referèndum. Benach ha anunciat la convocatòria, demà, de la junta de portaveus per decidir el calendari d’accions que marcaran les conseqüències sobre la retallada i reinterpretació de l’Estatut per part del Constitucional espanyol.

Redacció
Redacció 29/06/2010

Davant d’aquest ‘conflicte’, Benach ha demanat una resposta de la societat catalana i dels grups parlamentaris en base a tres consideracions. La primera, que cal ‘ defensar la dignitat de les institucions catalanes i del conjunt de la nostra nació’ alhora que ha declarat que no es pot acceptar que l’Estatut pactat a les Corts i validat amb referèndum, quedi en fals, ja que ‘ estem traint la nostra condició de representants del poble de Catalunya’.

El segon punt exposat per Benach ha estat de la ‘unitat’, i ha recordat el sentiment del 30 de setembre de 2005 quan l’Estatut va ser aprovat pel parlament de Catalunya amb el suport del 90% dels diputats. El republicà ha lamentat que amb la pèrdua de la unitat, ‘han arribat les retallades’.

Finalment el tercer aspecte passa pel ‘dret a decidir què volem ser’. Benach ha avisat que la sentència pretén restringir ‘ la nostra identitat i capacitat democràtica de decidir el que som i el que volem ser’. El president del parlament ha assenyalat també que el Tribunal Constitucional ha donat ‘ un cop de porta autonòmica’.

Recordant Macià

En la seva declaració, Benach ha citat una frase del president Francesc Macià dels anys 30 que ara torna a tenir vigència: ‘si ve la més petita retallada de l’Estatut de Catalunya, l’hem de defensar com sigui, perquè a la que deixem tocar un fil de roba de la llibertat de Catalunya, de mica en mica l’anirem perdent tota i hauran estat inútils tots els esforços de tantes generacions per arribar a l’Estatut que tenim avui, i a aquest Parlament i a aquest Govern de Catalunya’.