Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Batasuna es refunda amb el compromís de ‘rebutjar qualsevol violència d’ETA’

Després de diversos noms i continues marques blanques, l’esquerra independentista basca podria estar articulant la seva forma definitiva. L’alto el foc d’ETA d’ara fa un mes ha propiciat que els abertzales apostin per refundar Batasuna en una nova formació que, per estatuts, es compromet a ‘rebutjar qualsevol tipus de violència d’ETA’ i que, per tant, compliria el que exigeix la polèmica Llei de Partits espanyola. Els detalls de la nova formació, així com el seu nom, s’aniran coneixent aquesta setmana, però fonts abertzales ja han avançat que comptarà amb uns estatuts similars als de partits com el PNB o el PSOE. Tot i la condemna de la violència, des del Partit Popular ja han demanat al Govern espanyol que no accepti el partit, i María Dolores de Cospedal ha assegurat que tot i que condemnin ara la violència, ‘hi ha un passat de terror’ que els invalida.

Redacció
Redacció 07/02/2011

Tal com informa Gara, en la presentació d’aquest dilluns a Bilbao el polític abertzale Rufi Etxeberria ha explicat que l’esquerra abertzale mantindrà a partir d’ara ‘el compromís ferm i indubtable d’aposta per les vies exclusivament polítiques i democràtiques, sense marxa enrere’, i ha deixat molt clar que la nova formació hereva de Batasuna ‘s’oposa i rebutja l’ús de la violència o l’amenaça d’utilitzar-se per aconseguir objectius polítics, incloent la violència d’ETA, si n’hi hagués en qualsevol de les seves manifestacions’.

Exteberria ha volgut remarcar que es tracta d’una reflexió ‘d’abast històric’, que marcarà un ‘abans i un després’ en la història de l’esquerra independentista basca, i ha demanat a tots els assistents a l’acte, així com a la comunitat internacional i a l’Estat, que es legalitzi el moviment abertzale.

El PP, contra la legalització

Des de Madrid, el Partit Popular no ha donat importància als nous estatuts de l’esquerra basca, ja que es tracta d’una ‘successió’, un dels casos que contempla la llei de partits, i per tant, els independentistes bascos es podrien mantenir il·legalitzats. Per María Dolores de Cospedal, ‘qualsevol intent d’aparentar una cosa distinta de la que s’és no és vàlid’, i ha assegurat que el que condemnen els estatuts és la ‘violència futura’, però considera que hi ha un ‘passat de terror’ que invalida aquests estatuts. És per això que la dirigent popular ha demanat al Govern espanyol que l’esquerra abertzale continuï il·legalitzada.

Per contra, des del PNB el seu president, Iñigo Urkullu, ha defensat aquest matí que ‘si compleix la llei, les sentències i els requisits, per què no haurien de ser legals?’. De fet, diversos dirigents de la formació nacionalista han acompanyat Rufi Exteberria i els militants abertzales en la històrica presentació d’aquest matí a Bilbao.