Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

Bartomeu Muñoz, alcalde de majories absolutes i el líder de la federació del Barcelonès Nord

Bartomeu Muñoz Calvet és alcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) des del 10 de juny 1993 i un dels homes forts del PSC al Barcelonès Nord. L’alcalde és el primer secretari d’aquesta federació considerada com una de les de més pes en el partit. També és diputat de l’Àrea de Cooperació Local de la Diputació de Barcelona i exerceix de vicepresident de l’ens provincial. L’alcalde, ara detingut, va substituir el 2003 la llavors alcaldessa, Manuela De Madre quan aquesta va demanar el seu relleu per recuperar-se dels efectes de la fibromiàlgia que pateix. Bartomeu Muñoz és llicenciat en dret, està casat i té dos fills.

Redacció
Redacció 28/10/2009

L’actual alcalde va néixer l’any 1957 en aquest nucli del Baix Llobregat i és fill de Blas Muñoz, el darrer alcalde franquista del municipi. La seva carrera professional ha estat molt vinculada al municipi, on és una persona molt coneguda.

A nivell polític va començar a militar a les files socialistes l’any 1974, a finals de la dictadura on ha continuat la militància fins ara amb diferents càrrecs públics i dins del partit. L’any 1981 va ser nomenat primer secretari de la Federació V que ocupa fins ara. La federació del Barcelonès Nord inclou ciutats de Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Tiana (Maresme) i Montgat (Maresme). És considerada una federació important tant per l’important pes demogràfic, molt potencial pel nombre de votants afins als socialistes. Bartomeu Muñoz és també membre del Consell Nacional del PSOE.

Havia format part fins al 2008 de la comissió de control financer del PSOE on va entrar l’any 1988

Tot i que va ser el 1993 quan va ser nomenat alcalde, Muñoz ja havia accedit temporalment a l’alcalde el 19 de febrer del 1992 ja havia assumit l’alcaldia en funcions per la baixa temporal de l’alcaldessa Manuela de Madre. A 1983 va ser escollit per primer cop regidor a les llistes del PSC. El 2003 es presenta per primer cop com a cap de llista i aconsegueix 16 regidors dels 27 regidors. Tot i tenir majoria absoluta, Muñoz arriba a acords per incorporar al govern a ICV-EUiA i CiU. En les eleccions del 2007, repeteix com a candidat i amplia amb un regidor la seva majoria absoluta. Aquest cop ecosocialistes i nacionalistes no es sumen al govern.

A la Diputació de Barcelona, Bartomeu Muñoz va entrar-hi com a diputat l’any 1983. Al 1988 és nomenat diputat adjunt de l’àrea de Cooperació, sota la presidència de Manuel Royes. Sota la presidència de Celestino Corbacho, l’any 2004 és designat vicepresident primer de la Diputació de Barcelona. Actualment manté el càrrec sota la vicepresidència d’Antoni Fogué, regidor al seu ajuntament.

Relacionats