Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Barroso admet una ‘profunda preocupació’ a Brussel·les per l’augment de la prima de risc espanyola

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha assegurat que l’augment de la prima de risc espanyola i italiana és una ‘causa de profunda preocupació’ a Brussel·les. En un comunicat, Barroso ha assegurat que ‘les tensions en el mercat dels bons reflecteixen una creixent preocupació entre els inversors sobre la capacitat sistemàtica de l’Eurozona per respondre a una crisi que evoluciona’. Per això, Barroso considera ‘essencial’ que s’acceleri la reforma del Fons Europeu d’Estabilitat Financera (EFSF, en les sigles en anglès) que es va acordar en el consell de caps d’estat i de govern de l’euro del passat 21 de juliol. En aquest sentit, la Comissió Europea ha confirmat la conversa telefònica entre el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i Barroso. Zapatero ha informat sobre les mesures ‘que ha pres’ l’executiu central, ha explicat la portaveu de la Comissió, Karolina Kottova. Segons la portaveu, el president del govern espanyol ha explicat al líder europeu quines polítiques estan en procés i ‘quin són els passos immediats’. Els dos mandataris han coincidit també en la necessitat d’implementar ‘el més aviat possible’ l’acord que es va afirmar en la cimera de caps d’estat i de govern de l’Eurozona el 21 de juliol.

Redacció
Redacció 03/08/2011

Barroso ha dit que cal enviar un ‘missatge sense ambigüitats’ que deixi clar als inversors que l’Eurozona ‘està compromesa en adreçar la crisi del deute sobirà’ amb totes les mesures apropiades tenint en compte ‘la gravetat de la situació’. Els caps d’estat i de govern de l’euro van acordar reformar el mecanisme de rescat per fer-lo més ‘eficient’ i, en paraules de Barroso, permetre adaptar els seus mètodes de treball ‘a les necessites de gestió d’una crisi’. En aquest sentit, es preveu que el mecanisme pugui comprar bons sobirans de països membres o intervenir institucions financeres amb dificultats. Barroso ha explicat en el comunicat que ha escrit a tots els països de l’eurozona perquè totes les ‘mesures tècniques’ que s’han d’aprovar a nivell estatal perquè el mecanisme de rescat sigui més poderós ‘s’apliquin sense retard’.

Contactes entre la Comissió Europea i el govern espanyol

La trucada entre els dos polítics es va produir aquest dimarts a la tarda, hores després que la prima de risc espanyola superés els 400 punts de diferencial respecte el bo alemany. A més, la d’ahir va ser el precedent per un nou contacte per telèfon entre també dos líders europeus. Aquest dimecres al matí, el ministre d’Economia italià, Giulio Tremonti, i el president de l’Eurogrup i al mateix temps ministre de Finances luxemburguès, Jean Claude Juncker, també han parlat sobre mesures per frenar el contagi de la crisi del deute i de reformes estructurals.

La ronda de trucades entre els líders europeus ha coincidit amb reaccions internes a cada un dels dos estats. El president del govern espanyol ha retornat de les vacances per convocar una reunió d’urgència per seguir el comportament dels mercats mentre que el seu homòleg d’Itàlia, Silvio Berlusconi, ha ajornat la seva compareixença al parlament italià fins a l’hora que tanquin les borses.

Aquest migdia la Comissió han volgut donar un missatge de tranquil·litat i ‘confiança’ a favor d’uns compromisos que tiraran endavant tal com es van aprovar. Així han afegit de nou que les tasques per posar fil a l’agulla després de la cimera del 21 de juliol ‘estan en curs a diversos nivells ‘.

Els números a les borses

Mentrestant, la borsa espanyola registra tímids números verds. Al migdia, l’Íbex 35 creix un 0,8%, amb la majoria dels bancs amb guanys d’entre l’1 i el 2%, excepte CaixaBank, que cau un 0,57%. La prima de risc del deute espanyol s’ha moderat després de superar els 400 punts a primera hora del matí, i ara se situa als 387 punts amb un interès del 6,28%.

Pel que fa a Itàlia, l’índex Mib de la borsa de Milà cau un 0,27%, després de patir caigudes de més del 2% en els darrers dies i recuperar-se lleugerament durant les primeres hores de dimecres. El bo italià, que també ha arribat a xifres rècord aquesta setmana, se situa als 370 punts, amb una rendibilitat del 6,1%.

Tot i la moderació, la prima de risc italiana i espanyola es considera insostenible i massa propera al 7% de rendibilitat, el límit on països com Grècia, Irlanda i Portugal es van veure abocats a acceptar un rescat de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional.