Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1161
La República

Barregen immersió a les escoles i augment del jihadisme a Catalunya

Un dels impulsors de Ciudadanos i coautor del llibre Verinosa Llengua (1986), Xavier Pericay, ha censurat la Generalitat per “fomentar” la immigració dels països del nord de l’Àfrica en detriment de la sudamericana. I ho justifica dient que com que no són hispanoparlants, estaran més predisposats a aprendre català perquè no coneixen cap de les dues llengües i així és més fàcil integrar-los en la immersió lingüística. El periodista esmenta les detencions de sis presumptes jihadistes a Catalunya la setmana passada per introduir les crítiques, donant a entendre que l’elevat jihadisme al país no existiria si la Generalitat no tingués preferència pels immigrants magrebins. 

Redacció
Redacció 18/03/2015

Odi contra la immersió

L’article de l'escriptor, filòleg i col·laborador de l'ABC Xavier Pericay a Crónica Global també posa els pèls de punta ja que, tot i que l’autor ho nega, dóna a entendre que la immersió lingüística ha portat a un augment del jihadisme només per barrejar en un mateix article les sis detencions recents amb la política educativa de la Generalitat. L’odi a la immersió que mostra a la columna d’avui el també periodista és un indici d’aquest pensament: “El nacionalisme ha fet sempre amb la llengua coses lletges, moralment lletges, i potser la més lletja de totes sigui la implantació del model escolar d’immersió lingüística obligatòria, aquesta vergonya amb què el règim fundat per Pujol i companyia ha lligat de mans la llibertat de milions de ciutadans”, ha dit. No és la primera vegada que atia el foc contra la llengua catalana. 

Racisme contra els magrebins

Pericay deixa al descobert així els prejudicis racistes dels sectors més radicals de l’unionisme, ja que diu que els nouvinguts que més convenen són els sudamericans: “La Generalitat fomentava la immigració que més li convenia en detriment de la que més podia convenir [la sudamericana], per la capacitat d’arrelament, al conjunt dels catalans i a la resta dels espanyols”. L’escrit del periodista català desprèn un rebuig a la immigració magrebina per l’augment de l’amenaça jihadista que comporta.