Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Barcelona serà la seu de la Unió pel Mediterrani

La sessió plenària de l’Euromed, la reunió de ministres d’Exteriors dels 43 països de la Unió per al Mediterrani, ha aprovat aquest dimarts a Marsella la ciutat de Barcelona com a seu, segons han fet saber fonts de la delegació del ministeri espanyol. En l’acord general, està previst que el secretariat estigui compost per tres membres de la Unió Europea, dos d’Israel i l’Autoritat Palestina i un cinquè del països del sud de la riba del Mediterrani.

La incorporació d’Israel al secretariat ha estat la solució perquè el govern hebreu acceptés la Lliga Àrab com a membre oficial. Aquesta és la primera vegada que israelians i palestins acudiran junts a un ens internacional.

Redacció
Redacció 04/11/2008

La comissària europea de Relacions Exteriors, Benita Ferrero-Waldner, ha confirmat acabada la reunió aquests acords, concretant que els tres països de la Unió Europea al secretariat seran Malta, Itàlia i Grècia i que, el càrrec de secretari, que encara no s’ha escollit, sempre correspondrà a un país del sud. A més, la pròpia delegació espanyola ha proposat que el Procés de Barcelona, iniciat el 1995, es passi a dir definitivament Unió per al Mediterrani (UPM).

‘Barcelona és la seu natural d’un procés que ha portat fins ara el seu nom i que, ara, culmina amb la Unió per al Mediterrani. Crec que és una bona elecció. Ara s’ha de començar a treballar ja en el secretariat. Espero que les pròximes decisions es facin l’abans possible, l’any 2009’, ha manifestat Ferrero-Waldner sobre l’elecció de la seu.