Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Barcelona retira aquest diumenge l’estàtua franquista de la Victòria

L’Ajuntament de Barcelona retirarà aquest diumenge l’estàtua de la Victòria, vestigi franquista ubicat en la intersecció del Passeig de Gràcia i l’avinguda Diagonal al costat de l’obelisc conegut popularment com ‘el llapis’. La mesura suposa el compliment de la Llei de la Memòria Històrica aprovada al Congrés de diputats i que estableix que desapareguin de l’espai públic, siguin edificis públic o privats, símbols de la dictadura. La peça, obra de l’artista Frederic Marès, serà traslladada al Museu d’Història de Barcelona, que s’ocuparà de la seva restauració per, posteriorment, incorporar-la a la secció d’història contemporània. El monòlit de pedra, per la seva banda, es mantindrà en el mateix lloc.

Redacció
Redacció 27/01/2011

El consistori municipal mantindrà l’obelisc però retirarà de la base la figura femenina vestida amb una túnica i que sustenta amb les mans un ram de llorer i una petita victòria alada. L’obra va ser realitzada per Frederic Marés, que va haver de canviar la concepció de la peça arran de la dictadura franquista.

De la Diagonal al Museu d’Història

L’estàtua que es retirarà aquest diumenge anirà a parar al Museu d’Història de Catalunya, que s’ocuparà de la seva restauració ja que la peça porta molts anys a la intempèrie. Un cop feta la rehabilitació, l’obra passarà a formar part de la secció d’art contemporani del museu. Els treballs per retirar l’estàtua comportaran diverses restriccions de trànsit en els dos carrils de la Diagonal en direcció Besòs.

Polèmica decisió

La decisió del consistori barceloní de treure la peça franquista no ha caigut gens bé a l’associació dels Amics del Passeig de Gràcia, que han qualificat la voluntat de l’ajuntament d”error’, ja que ‘el sentit que tenia treure-la durant la transició ja ha passat’. Segons exposa el seu president, Lluís Sans, ‘ara ja no és el moment’.