Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Barcelona patirà els generadors fins a finals d’agost

Una trentena de generadors continuaran en funcionament aquests dies a Barcelona i s’aniran retirant de forma gradual fins a final d’agost, de manera que a principis de setembre no en quedi cap connectat, segons ha informat l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu. Tot i les informacions més optimistes donades al Parlament pel conseller Antoni Castells, l’entrada en servei del primer transformador de la subestació de Maragall ha de permetre la desconnexió d’una quinzena de grups electrògens, en els pròxims dos dies, dels 47 que encara garanteixen el subministrament elèctric a uns 8.000 abonats de la ciutat. Un volt per l’Eixample delata que la ciutat encara és plena d’aquestes grups electrògens, i les molèsties als veïns s’allargaran durant tot l’agost, el mes tradicionalment reservat a les vacances i el descans.

Redacció 16/08/2007

Red Eléctrica de España (REE) ha posat en funcionament un dels dos transformadors que es van cremar el passat 23 de juliol, quan la capital catalana va patir la fatídica apagada elèctrica que va afectar més de 300.000 abonats. Aquesta connexió permetrà retirar una quinzena de generadors en els pròxims dos dies i la resta es desconnectaran progressivament fins acabar el mes.

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha donat aquestes explicacions abans de visitar la subestació del passeig Maragall, on avui ha entrat en funcionament el transformador, connectat a una subestació de Badalona, i s’hi estan fent proves per comprovar com funciona i poder desconnectar uns quants generadors més dels voltants de Maragall, la zona més afectada per l’apagada.

Tot i que la retirada va més lenta del que es preveia la setmana passada, l’alcalde de Barcelona ha insistit en què la voluntat de l’Ajuntament és garantir el bon subministrament elèctric, sobretot a principis de setembre, quan molts barcelonins tornaran de vacances i el ritme de vida es tornarà a accelerar a la ciutat.

Tot i estar desconnectats, molts grups electrògens continuen a la via pública i l’alcalde s’ha compromès a retirar-los abans que comenci el curs escolar, el pròxim 12 de setembre. Com ja s’havia anunciat, una trentena de generadors, els que estan en millors condicions, s’emmagatzemaran al Fòrum i a Montjuïc per si cal utilitzar-los en un altre cas d’avaria abans que la subestació estigui del tot reparada.

Precisament, els generadors que no complien les ordenances municipals perquè sobrepassaven el soroll permès o incomplien algun requisit mediambiental han provocat l’obertura d’una quinzena d’expedients sancionadors a la companyia Fecsa-Endesa.

Segons les previsions, el segon transformador que es va cremar el dia de l’apagada entrarà en servei el pròxim 30 d’agost i permetrà retirar tots els grups electrògens que han mantingut el subministrament als veïns afectats, principalment del districte d’Horta-Guinardó. La subestació de Maragall estarà totalment reparada al febrer.