Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Barcelona, més a prop de ser capital de la Mediterrània

Barcelona avança a passos de gegant per aconseguir la capitalitat de la Unió pel Mediterrani. Així ho ha afirmat l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, després que Catalunya Ràdio avancés aquest matí que l’acord ja està gairebé tancat.

Segons aquestes informacions, el Govern estatal hauria pactat amb l’executiu tunisià, el principal rival de la candidatura catalana.

Redacció
Redacció 27/10/2008

La ciutat de Barcelona es beneficiaria d’un pacte entre el govern espanyol i Tunísia que repartiria les responsabilitats de la institució. La capital catalana seria la seu i a canvi el secretari general seria de nacionalitat tunisiana. La presidència de torn de la Unió també ha acceptat aquest pacte. Amb aquesta estratègia, la diplomàcia espanyola s’apuntaria un èxit significatiu.

La codirecció de la Unió per la Mediterrània recauria en l’estat que assumeix la presidència de torn dels 27. Nicolas Sarkozy, però, proposa que sigui rotativa només entre els països de la ribera mediterrània. El president francès considera que no té sentit que països com Suècia o Txèquia, que serà qui assumirà la propera presidència de la Unió Europea, entrin en l’organisme amb seu a Barcelona. Sarkozy proposa que l’assumeixi França durant divuit mesos fins que al 2010 li toqui el torn a Espanya, que l’assumiria per divuit mesos més. Aquesta proposta topa amb les reticències de països com la mateixa Txèquia.

Barcelona sortirà de dubtes el 4 de novembre, quan es faci oficial quina ciutat serà l’escollida com a seu de la institució en una reunió ministerial a Marsella. La Unió per la Mediterrània és una nova institució que assumeix el llegat del Procés de Barcelona per estrènyer els lligams entre Europa i la riba sud del mar.

Hereu, satisfet però prudent

Des del congrés del PSC de Barcelona, l’alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, ha rebut la notícia amb satisfacció. Tot i això, el dirigent socialista ha preferit ser prudent perquè recorda que la decisió no serà ferma fins que es ratifiqui a principis de novembre.

La capital catalana feia temps que treballava per aquesta seu, sobretot després que la idea d’un ens que unís els esforços i coordinés les polítiques de les dues ribes de la Mediterrània sorgís de la ciutat i prengués el nom de Procés de Barcelona.