Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Barcelona encara no sap on ubicarà el monument als homosexuals represaliats

L’Ajuntament de Barcelona manté la voluntat d’aixecar abans que acabi el mandat un monument als gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals (LGTB) represaliats en algun punt de la ciutat, però encara no està decidit on s’ubicarà finalment, després de la polèmica engegada per voler col·locar-lo davant la Sagrada Família. El debat ha enrocat el PP en contra de la creació del monument, al·legant que és ‘exagerat’, com ho seria un monument als heterosexuals’ i dient que ‘en temps de crisi’ no és ‘necessari’. ICV i ERC, per la seva part, reclamen a PP i CiU que expliquin ‘per què no era bona la ubicació de la Sagrada Família’. Des del PSC afirmen que serà la comissió d’escultures qui decidirà el lloc.

Redacció
Redacció 26/01/2011

El debat sobre el monument al col·lectiu LGTB represaliat s’ha reproduït a la comissió d’Acció Social i Ciutadania amb els partits enrocats en les seves posicions. La qüestió s’ha tractat a partir d’una pregunta del PP, que volia demanar explicacions per saber qui va decidir ubicar-lo a la plaça de la Sagrada Família, quin cost té el monument i quina és la necessitat de la seva creació. El portaveu dels populars a la comissió, Javier Mulleras, ha qualificat ‘d’exagerat’ el monument i de ‘provocació’ voler-lo ubicar en aquell emplaçament. ‘No entenem la necessitat del monument, com no entendríem un monument als heterosexuals’, ha dit Mulleras obviant la condició de represaliats dels homenatjats per aquesta escultura que vol aixecar l’Ajuntament.

El popular també ha reclamat que ‘en temps de greu crisi’ no és ‘ni prioritari ni necessari’ aquest monument i ha demanat que es desisteixi en la idea de crear-lo. En cas de mantenir-se, però, ha demanat conèixer-ne la ubicació, el cost, l’autor i les accions que el govern local està fent per portar-ho a terme. Tot manifestant el seu respecte als homosexuals ‘com a qualsevol altre col·lectiu’, Mulleras ha retret al regidor responsable de Drets Civils, l’ecosocialista Joaquim Mestre, que el seu grup o el consistori hagi fet cap acció en favor de la no-discriminació de gais i lesbianes ‘a Cuba, al Marroc o als països islàmics’.

La resposta de la resta de grups ha estat contundent. PSC, CiU, ICV i ERC li han retret el to a Mulleras, li han recordat la ‘necessitat’ de reconèixer la persecució del col·lectiu homosexual i transsexual i el ‘deute històric’ que suposa, i li han recordat ‘a qui va dirigit el monument’. A més, ERC i ICV s’han preguntat ‘per què el parc de la Sagrada Família no era adequat’ per la seva ubicació i han instat els contraris a la seva ubicació a ‘explicar quina és la provocació i què té de diferent aquest monument a altres’. Des del PSC s’ha fet una aferrissada defensa del pla que preveu la mesura de l’homenatge i ha dit que serà la comissió d’escultures qui decidirà on s’ubicarà finalment.

El regidor de Drets Civils, per la seva part, ha explicat que en un principi es va triar aquell parc per ser un dels que estava en obres i considerar que, dels tres en reformes, aquest era ‘el que millor complia les condicions’ per acollir un monument que es pretén ubicar en un espai cèntric i concorregut. ‘El monument que es volia instal·lar era un triangle, era a 115 metres de la façana de la Sagrada Família, amb vegetació pel mig, i no hem sentit encara perquè no es pot posar allà aquest monument’, ha explicat Joaquim Mestre.

Des de CiU, la regidora Maite Fandos ha defensat la necessitat d’aixecar aquesta escultura d’homenatge, però ha retret al govern que ‘no n’hagi consensuat’ la ubicació. ‘Només els demano que evitin problemes, busquin un espai que resulti còmode per tothom i que no suposi una provocació per a ningú, perquè hi ha gent que no pensa com vostès’, ha exigit a Mestre la regidora de CiU.