Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Baltasar Porcel no creu que la fira de Frankfurt serveixi per impulsar la literatura catalana

|

- Publicitat -

Porcel s’ha mostrat indiferent davant la presència de la literatura catalana com a convidada a la fira de Frankfurt 2007 i ha explicat que ‘no sé si les expectatives es veuran satisfetes’. Porcel ha remarcat que Frankfurt és una fira del llibre ‘en contra del que pensen molts editors’ no només dedicada a la venda de llibres i drets d’autor sinó també a ‘exposar un fenomen cultural i literari propi’.

L’escriptor ha afegit que ell no té dipositades ‘massa esperances’ respecte a la fira, però ha afegit que pot ‘anar bé i pot servir per impulsar traduccions’. Tot i això, Porcel ha remarcat que pensa que ‘tota aquesta cosa mil•lenarista que s’ha posat entorn de la fira, com si anar-hi fos la redempció de l’espècie amb les baralles i embolics que hi ha hagut, pot quedar defraudat i és excessiu’.

Publicitat

Porcel ha afegit que fins ara la literatura catalana ‘no ha necessitat la fira de Frankfurt per existir o subsistir, com es vulgui interpretar’. L’escriptor de les illes ha destacat que ‘passi el que passi continuarà existint tot sota les mateixes condicions, però bé benvingut sigui Frankfurt’ ha apuntat l’escriptor.

Pel que fa la presència catalana a la fira i el seu potenciament al continent europeu, Baltasar Porcel ha explicat que històricament la presència catalana a la fira de Frankfurt ‘ha estat esporàdica i no sé si l’espanyola ha estat important’. En aquest sentit, ha reiterat que no creu pas que ‘Europa prengui massa consciència’ de l’existència d’una literatura catalana pròpia i ha afegit que ‘alguns se n’enteraran’ però ha afegit que ‘tot i que pugui haver uns resultats modestos, no creu que ‘tot això’ porti a fer una literatura catalana de qualitat.

Porcel ha recordat que ‘la veritat és que jo mai m’havia assabentat que ningú fos convidat a la fira de Frankfurt’. En aquest sentit, Baltasar Porcel ha explicat que ‘jo suposo que molts europeus, alemanys i molts catalans’ no s’haurien assabentat de la presència catalana a la fira si no hi hagués hagut ‘aquesta baralla complicada i idiota’ i per tant ‘jo tiraria aigua al vi’, ha explicat l’escriptor de les illes en referència a la polèmica sorgida als mitjans sobre la presència d’autors catalans que escriuen en llengua castellana o pel nombre d’autors convidats del país valencià i les illes balears.

En relació a la presència de la literatura catalana com a convidada a la fira de Frankfurt, Baltasar Porcel ha remarcat que ell ‘no hauria fet tot el que es fa’ i ha destacat que ell personalment hauria dedicat ‘tot aquest esforç al món editorial, universitari i de les seccions culturals als mitjans de comunicació’. Baltasar Porcel ha apuntat que el fet que ‘es facin coses està bé’ però que ell és partidari de ‘l’excel·lència de la qualitat’.

En aquest sentit, Porcel ha destacat que a ell no li agrada la ‘massificació’ i per tant no llegeix els actuals best sellers ni mira els ‘programes de televisió que veu la gent’. Porcel ha recordat que ell ha treballat tant d’editor com de periodista i coneix perfectament que ‘la gent respon a la facilitat i al que és més dolent’ en referència a la massificació de continguts que viu la societat actual. Porcel ha apuntat que per ell ‘el que és més massiu és més dolent’ i que això passa en tots els aspectes de la vida com poden ser ‘les begudes, el vi, els cotxes, els llocs d’estiueig’ i la mateixa literatura, ‘no m’invento res’ ha apuntat Porcel.

Finalment Baltasar Porcel ha fet una crítica a l’enfoc actual de la Diada de Sant Jordi on ha destacat que ell fa anys que no hi participa perquè segons ha explicat ‘jo no em dedico al comerç del llibre, però sobretot no em dedico al comerç del llibre en castellà’. Porcel ha afegit que en el moment de competir pel nombre de llibres venuts la literatura catalana es troba en inferioritat respecte l’espanyola.

En aquest sentit, Porcel ha comparat aquesta situació amb una cursa entre ‘gossos i cavalls’ on els gossos pel fet de tenir les potes més curtes es troben en inferioritat. Per aquest motiu, Porcel ha destacat que hi ha ‘més llibres, més mitjans de difusió en castellà per massificar’ i per tant ‘embarcar-se en aquesta competició és tenir l’as de perdre’. Baltasar Porcel ha apuntat que abans Sant Jordi era ‘la festa del llibre en català per excel·lència’ i en aquests moments s’ha convertit en la ‘del llibre en castellà per excel·lència’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut