Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Baltasar, l’enemic del rugbi català

L’any 1934 regnava el caos a la Federació Espanyola de Rugbi. Així, davant la poca atenció de la Federació Espanyola i la pràctica inexistència del rugbi a l’Estat espanyol, quan […]

Redacció
Redacció 04/03/2009

L’any 1934 regnava el caos a la Federació Espanyola de Rugbi. Així, davant la poca atenció de la Federació Espanyola i la pràctica inexistència del rugbi a l’Estat espanyol, quan Francesc Baltasar i Llucià i el Joan Boix (secretari i president, respectivament, de la Federació Catalana de Rugbi) van anar a París a la reunió constitutiva de la Fédération Internacional de Rugby Amateur (FIRA), van decidir presentar-se com a representants de la Federació Catalana de Rugbi (FCR). A partir d’aquest moment, la Federació Catalana de Rugbi va ser membre de ple dret de la FIRA, i va gaudir de reconeixement internacional.

L’any 1941, però, el règim franquista va prohibir totes les federacions no espanyoles, i des de llavors aquesta situació no s’ha restablert. Tot i que la Federació Catalana va ser membre fundador de la FIRA, la justícia francesa va denegar al desembre de 2008 que s’incorporés com a nou membre.

Tot això podria canviar si la Federació Catalana de Rugbi fos capaç d’aportar la documentació amb la qual va registrar-se com a membre fundador de la FIRA, que després de la mort de Francesc Baltasar i Llucià va passar a mans del seu fill. Tot podria ser molt senzill si no fos perquè el fill, Francesc Baltasar i Albesa, conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, ha manifestat que cap d’aquests papers sortirà de casa seva.