Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Baltasar assegura que no dimitirà

‘Ni dimitiré ni seré cessat’. Aquesta ha estat la resposta clara que ha donat el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, a CiU i PPC, que al Ple del Parlament, durant dues interpel·lacions, li han demanat que deixi el seu càrrec. El conseller ha defensat la feina feta al capdavant del Departament i s’ha mostrat convençut de la seva continuïtat. El diputat de CiU Ramon Espadaler ha demanat a Baltasar que ‘consideri la possibilitat de dimitir’ per ‘dignitat’ i ‘faci un acte, que l’honorarà, de coherència, dimitint’. Aquesta petició també ha arribat per part del diputat del PPC Santi Rodríguez, que ha demanat a Baltasar que ‘plegui’ per ‘dignitat’.

Redacció
Redacció 05/06/2008

CiU i PPC han interpel·lat aquest dimecres al Ple el conseller de Medi Ambient i Habitatge sobre la sequera, un dia després que el Govern de la Generalitat hagi rebaixat el nivell d’excepcionalitat de 2 a 1. Els dos partits de l’oposició han reclamat la dimissió a Baltasar per la gestió de la sequera, que consideren negativa.

Espadaler creu que Baltasar ‘pot estar tranquil’, perquè ‘el president de la Generalitat no el cessarà, perquè li és extraordinàriament útil fent tots els papers que ha fet, defensant el Segre a matar, la connexió a matar, la no connexió a matar’. Per això, el diputat de CiU li ha demanat ‘que consideri la possibilitat de dimitir, per la dignitat que mereix el Govern’.

Per la seva banda, el diputat del PPC ha dit a Baltasar que ‘el Govern l’ha deixat sol’ i li ha demanat que ‘plegui’ per ‘dignitat’. ‘Al llarg de tota la crisi li hem demanat la reprovació i que el president el cessés, perquè no confiava en vostè’, ha assegurat, reclamant-li que deixi l’executiu.

La resposta del conseller a aquestes dues peticions concretes no s’ha deixat esperar i ha estat contudent: ‘sap que ni dimitiré ni seré cessat’. Baltasar ha dit a Espadaler que podran discutir ‘partida a partida’ la gestió de la sequera, perquè preveu continuar en el càrrec. El conseller també ha remarcat que se sent amb suport de tota la majoria parlamentària que forma el Govern.

Aquestes peticions de dimissió han arribat després d’un cru debat entre oposició i Govern sobre la gestió de la sequera. CiU ha recriminat al Govern falta de ‘lideratge’ en la crisi i que ‘en cap moment hagi tingut una sola veu’. També els ha atribuït ‘responsabilitats en la crispació que hi ha hagut al territori’, perquè han ‘actuat a esquenes’ dels ciutadans. Espadaler ha carregat contra el cost econòmic d’algunes mesures i la ‘falta de coherència total’, canviant ‘en quatre mesos quatre vegades la política estructural del país’. Baltasar també ha retret a CiU haver tingut ‘quatre posicions diferents’ amb la interconnexió de xarxes.

Per la seva banda, Rodríguez ha dit a Baltasar que ‘no podem estar pendents del temps’ ni de ‘les seves pregàries a la Verge de Montserrat’. El PPC ha lamentat la decisió de no fer la interconnexió de xarxes, ja que la considera ‘necessària i bona’, entre d’altres motius, per permetre la ‘recuperació de cabals del Ter’.

La dessaladora de Cunit, ‘ròtula’ d’ATLL i CAT

Tant CiU com PPC han demanat a Baltasar si el Govern de la Generalitat té intenció d’interconnectar les conques interiors amb les de l’Ebre a través de la dessalinitzadora de Cunit. El conseller ha assegurat que la dessaladora és una ‘ròtula del sistema CAT-ATLL’, però que ‘no té res a veure amb portar aigua de l’Ebre’. ‘És una ròtula que permet portar aigua de mar al sistema CAT i ATLL’, ha assegurat.