Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

‘Ballar en la foscor’, quart volum de la sèrie ‘La meva lluita’ de Karl Ove Knausgard

L'Altra Editorial continua amb l'ambiciós projecte de publicació de les sis novel·les biogràfiques del noruec Karl Ove Knausgard, que han tingut una àmplia repercussió mundial.   Ballar en la foscor […]

Redacció
Redacció 05/05/2016

L'Altra Editorial continua amb l'ambiciós projecte de publicació de les sis novel·les biogràfiques del noruec Karl Ove Knausgard, que han tingut una àmplia repercussió mundial.

 

Ballar en la foscor és el quart volum de la sèrie que l'autor ha batejat com La meva lluita, i arribarà a les llibreries a partir del dia 11 de maig. Els anteriors volums portaven els títols de La mort del pare, Un home enamorat i L'illa de la infantesa.

 

A Ballar en la foscor, amb divuit anys i tot just acabada l'escola, en Karl Ove se'n va a fer de mestre a un poblet pescador al nord de Noruega, molt a prop del pol Nord. La feina no li interessa gens: la seva intenció és estalviar prou per viatjar pel sud d'Europa mentre busca el temps i l'espai per començar la seva carrera literària. D'entrada, tot va com una seda: escriu els primers contes, s'integra ràpidament amb la gent del poble, molt hospitalària, i li surten unes quantes pretendentes molt guapes. Però quan la foscor de les llargues nits polars comença a ennegrir el paisatge, la vida d'en Karl Ove també s'enfosqueix: els contes que escriu són repetitius, cada dia beu més i té buits de memòria inquietants, els intents incansables de perdre la virginitat acaben sempre de manera vergonyosa i humiliant i, amb molta angoixa, s'enamora d'una alumna de tretze anys. També s'hi barregen els seus anys d'institut i les arrels dels problemes que pateix ara, i hi batega l'ombra del seu pare, separat de la seva mare i cada dia més alcoholitzat.

 

Karl Ove Knausgard va néixer a Noruega l'any 1968. Va debutar amb una novel·la molt celebrada per la crítica i els lectors que li va valdre el premi de la Crítica Noruega, ami abans atorgat a una primera novel·la. La segona el va consolidar com una de les veus més importants de la narrativa escandinava contemporània. I va ser durant l'escriptura de la tercera novel·la que l'autor va embrancar-se en un projecte literari incomparable, els sis volums de La meva lluita, que ha guanyat diversos premis internacionals i s'ha traduït a més de quinze països.