Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Aznar proposa ara la reducció de les ‘administracions regionals’ per a combatre la crisi

L’expresident espanyol José María Aznar assegura avui en un article al Financial Times titulat Europe must reset the clock on stability and growth que ‘cap govern d’esquerres ha estat capaç de rescatar Espanya d’una crisi econòmica’ en ‘els darrers 160 anys’. En un article en què conclou que cal un nou govern ‘com més aviat millor’, Aznar proposa ‘reduir la mida de les administracions regionals i crear un estat viable i eficient’. L’expresident espanyol també sosté que cal ‘retallar els subsidis en fonts d’energia renovables ineficients’ a través d’una nova política que eviti el tancament de les centrals nuclears. Aznar demana un reforma laboral, la privatització d’empreses públiques i canvis en el sistema de pensions i l’estat del benestar.

Redacció
Redacció 17/05/2010

José María Aznar defensa que ‘l’actual govern socialista és incapaç de solucionar els problemes d’Espanya i prendre les mesures necessàries’. Per l’expresident del PP, les mesures adoptades pel govern de Zapatero són ‘un error’ i ‘empitjoraran’ la crisi econòmica espanyola.

En l’article, on comença parlant de la situació de l’eurozona i acaba valorant el panorama espanyol, Aznar enumera les set mesures necessàries per permetre que l’estat recuperi ‘la seva perduda flexibilitat i competitivitat’. Amb una agenda marcadament neo-liberal, les propostes d’Aznar se centren en promoure ‘retallades a la despesa pública a canvi de disciplina pressupostària’ i un ‘paquet complet de reforma estructural’.

La primera proposta d’Aznar és una ‘reforma laboral a gran escala’ per desregularitzar el mercat del treball, promoure impostos més baixos en la contractació i encoratjar els aturats perquè tornin a la feina. Com a segona mesura, l’expresident del PP advoca per una ‘nova política energètica’ que eviti el subsidi a les energies renovables, que, segons ell, són ‘ineficients’. Aznar opta també per autoritzar la inversió de capital privat en el rescat dels bancs en fallida.

La quarta proposta de l’expresident espanyol és introduir reformes per ‘reduir’ les administracions regionals i crear un estat ‘viable’ i ‘eficient’. Aznar, però, no concreta de quin tipus de reduccions parla.

El sistema de pensions forma part de la cinquena proposta d’Aznar, que advoca per ‘canvis’ que permetin el manteniment de les pensions a ‘a mitjà i llarg termini’, tot i que evita concretar quin tipus de mesures són les necessàries.

Aznar també demana una ‘desregulartizació’ per motivar la competitivitat. En aquest cas, l’expresident del PP concreta una mica més i reclama ‘reformes en l’estat del benestar’ i ‘més privatitzacions de les empreses públiques’. Com a última mesura, Aznar demana una reforma dels impostos per garantir la competitivitat.