Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Ausbanc recomana als usuaris que tinguin més de 100.000 euros que els posin en entitats diferents

Montserrat Andrés, la delegada d’Ausbanc a Catalunya -l’organització que vetlla pels usuaris de serveis bancaris- ha recomanat als usuaris que tinguin més de 100.000 euros estalviats que els posin en entitats diferents. ‘O almenys que afegeixin un titular al dipòsit o compte corrent’, ha dit ‘perquè el govern ha garantit fins a 100.000 euros per titular’, ha recordat.

La delegada d’Ausbanc a Catalunya ha explicat que la majoria de les consultes que els arriben estan relacionades amb la crisi financera i amb les notícies que s’estan produint. Andrés ha explicat que a Catalunya hi ha afectats per la fallida de Lehman Brother, el banc d’inversió nord-americà, i que molts usuaris tenien els estalvis invertits en productes que desconeixien.

Redacció
Redacció 14/10/2008

Segons la delegada d’Ausbanc a Catalunya, la manca d’informació i la poca cultura financera dels usuaris ha provocat que molts inversors hagin perdut tots els seus estalvis. ‘Hi havia gent que pensava que tenia els estalvis segurs i els ha perdut tots’, ha dit. Andrés ha fet aquestes declaracions a ‘El matí de Catalunya Ràdio’ on ha recordat que ‘fa uns mesos ningú podia preveure que aquests bancs d’inversió estrangers podien fer fallida’. Segons Montserrat Andrés cap entitat, banc o caixa espanyola està pròxima a la fallida o al risc i ha recordat que els usuaris tenen 100.000 euros assegurats amb el fons de garantia.

Amb tot ha dit que hi ha crisi de liquiditat perquè les entitats desconfien entre elles. Andrés ha dit que l’aval interbancari pot animar la situació. ‘Necessitem que hi hagi liquiditat i diners i que arribin als particulars i a les empreses’, ha afegit. En cas que un banc fes fallida, Andrés ha dit que els usuaris haurien de seguir pagant les hipoteques i crèdits perquè un banc és una empresa i hi hauria concurs de creditors.

Andrés ha assegurat que les entitats no poden cancel·lar les pòlisses de crèdit de manera unilateral però ha dit que ho estan fent i que hi ha empreses que tenen autèntics problemes de liquiditat. Ha afegit que les entitats financeres prefereixen en alguns casos tancar l’aixeta del crèdit i assumir que els usuaris els posin una demanda. Andrés ha recordat que el fons de garantia també assegura els dipòsits de la banca on-line.