Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Augmenten les reserves d’aigua després d’un any

Les reserves d’aigua a Catalunya augmenten per primera vegada en un any. Ho ha explicat el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, en la compareixença setmanal per explicar l’evolució de la sequera. Aquest augment ha estat possible a causa de les pluges i les nevades que s’han produït durant aquest mes d’abril. El sistema Ter Llobregat ha augmentat en 5,1 hectòmetres cúbics en els últims quinze dies. A més, les pluges que es preveuen fins aquest diumenge podrien fer que l’estat d’emergència, previst inicialment per principis de maig, pugui endarrerir-se ‘unes setmanes més’, segons el mateix conseller. Ara fa just un any que va entrar en vigor el Decret de sequera a Catalunya.

Redacció
Redacció 18/04/2008

El conseller Francesc Baltasar també ha explicat que el projecte d’interconnexió entre Consorci d’Aigües de Tarragona i Aigües Ter- Llobregat preveu la compensació econòmica pels regants de l’Ebre. En aquest sentit, Baltasar ha assegurat que és voluntat del Govern parlar amb ‘tots els regants de la conca de l’Ebre a Catalunya’ per negociar les compensacions.

El conseller ha reiterat que la interconnexió de xarxes serà una mesura ‘temporal’ que finalitzarà quan acabi la sequera o quan es posi en funcionament la dessaladora del Llobregat. També ha explicat que ara s’ha d’aprovar un Reial Decret que permetrà l’ús d’aquesta aigua més enllà de la demarcació de Tarragona.

A la resposta de qui pagarà aquesta interconnexió, el conseller s’ha referit a les paraules del president de la Generalitat José Montilla i ha dit que el cost d’aquest projecte sortirà del ‘pressupost general de l’Estat’.

Baltasar també ha assegurat que aquesta interconnexió no té res a veure amb el projecte del 2002 del Govern de Convergència i Unió. Ha dit que a diferència de l’actual, el de CiU preveia treure cabal a l’Ebre. També ha recordat que el traç és diferent i que les canonades d’ara seran més estretes de diàmetre.