Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Augmenten les conductes de risc a les platges

La Creu Roja ha hagut de fer des de principis d’estiu un total de 2.470 avisos a gent amb conductes de risc, cosa que suposa un augment en 444 respecte al mateix període de l’any passat, quan en van fer 2.026. Aquest sistema s’emmarca en les mesures de prevenció que preveuen alertar els usuaris de les platges dels riscos que tenen alguns comportament i evitar així que hi hagi accidents. Segons ha explicat el responsable de l’àrea sanitària de la Creu Roja a Girona, Jordi Martori, també ha augmentat l’eficàcia d’aquests avisos que ha passat del 90% al 100%. Embarcacions que naveguen en zones de bany, banyistes que s’allunyen massa de la vora o que envaeixen zones per on hi circulen embarcacions han estat els principals avisos que han hagut de fer.

Redacció
Redacció 17/08/2007

‘Entenem per mesures preventives quan veiem una persona o una embarcació que està fent un mal ús de la platja i se li recomana que pari’, afirma Martori que destaca que des del començament de l’estiu tots els avisos que han fet han tingut un 100% d’eficàcia. Considera que es deu que ‘cada cop s’és més conscient i respectuós’ dels perills que hi pot haver a les costes. Per això, qualifica com a ‘molt positiu’ que enguany hagin fet més avisos evitant riscos innecessaris que haguessin pogut desembocar en algun accident.

7.000 assistències

Pel que fa ales assistències que han fet a les platges de les comarques gironines, Martori ha explicat que en són 7.000 des del principi de l’estiu i fins ara. D’aquestes, 2.250 han estat per ferides incisives o erosives, 810 per picades i al·lèrgies i 2.900 per picades de medusa. Precisament, Martori destaca que enguany ha baixat en un 30% les assistències per picades de meduses i que, llevat de dies puntuals en que hi ha hagut més presència de meduses, la suma total ha anat a la baixa.

Tot i això, destaca que es pot deure a l’excepcionalitat del nombre de picades de l’any passat, que va ser molt elevat, i afirma que es manté en la mitjana dels darrers anys, sense comptar amb el 2006. Han passat de 5.729 assistències per picades de medusa a aquestes 2.900 en el mateix període de temps d’un any a l’altre. De la mateixa manera, afirma que les assistències moltes vegades no estan provocades per les picades en si, sinó perquè alguna embarcació ‘pot haver destruït les meduses i el que arriba a l’aigua són restes’. ‘Les picades d’aquest any no són tan greus’, conclou.

A més, Creu Roja col·labora amb un estudi de l’Agència Catalana de l’Aigua per mirar de descobrir les causes que han provocat que hagi augmentat la presència de meduses durant els darrers anys. Consisteix en omplir uns documents i fer fotografies quan hi ha presència abundant de meduses o quan s’ha hagut d’hissar la bandera groga o vermella per aquest motiu. Segons Martori s’espera que en un termini de dos anys es puguin donar a conèixer.