Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Astúries importa les CUPs

L’independentisme asturià és com tots els independentismes: procliu a les escissions i a les faccions enfrontades. Aquest ADN abonat a les divisions ha portat els pocs nacionalistes d’Astúries a crear […]

Redacció
Redacció 17/02/2011

L’independentisme asturià és com tots els independentismes: procliu a les escissions i a les faccions enfrontades. Aquest ADN abonat a les divisions ha portat els pocs nacionalistes d’Astúries a crear una xifra rècord de partits d’ençà de la mort de Franco: CNA, ENA, que van derivar en Andecha Astur o l’actual coalició entre el Bloque por Asturies i Unidá Nacionalista Asturiana (BA-UNA), als que cal sumar-hi els regionalistes de URAS i el Partíu Asaturianista, que ara concorren junts sota el nom d’Unión Asturianista.

Tot i aquest pupurri de formacions, aquest dissabte es presentarà a Gijón el salt a la política del moviment Conceyu Abiertu, que plantejarà una alternativa asturianista i independentista a nivell municipal, amb la intenció de concórrer als comicis del maig. Els promotors d’aquestes candidatures confessen que s’han inspirat clarament en les CUP catalanes, amb la voluntat de trencar les dinàmiques burocràtiques i partidistes dels partits asturianistes tradicionals.

Segons el poc que s’ha pogut saber fins ara del projecte, Els ‘Conceyus Abiertus’ beuran de les Candidatures d’Unitat Popular catalanes pel que fa al socialisme obrer i a l’independentisme d’esquerres a nivell municipal, però, com sovint ha passat amb les CUP, ja se’ls ha acusat d’intentar dividir encara més el ja fragmentat sobiranisme asturià.