Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Ascó I justifica la “informació deficient” sobre la fuita perquè utilitzen mètodes de mesura de poca precisió

Després que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) informés que l’incident ocorregut a la central nuclear Ascó I ha ascendit al nivell 2 en l’Escala Internacional de Successos Nuclears per l”inadequat control del material radioactiu’ i per proporcionar ‘informació incompleta i deficient’, el titular de la central ha explicat que en un primer anàlisi de les partícules es van utilitzar mètodes de mesura ‘de menor precisió’ que els que s’han emprat en l’anàlisi feta al laboratori dissabte passat, que ha conclòs que l’activitat total de les partícules abocades és de 0,0023 curis. La central ha reiterat que el succés d’Ascó I no ha afectat ni les persones ni el medi ambient.

Redacció
Redacció 15/04/2008

Tal com ha notificat el titular de la central nuclear en un comunicat, des del moment de la notificació de l’incident el passat 4 d’abril, es va ‘rastrejar i netejar tota la instal·lació’, treballs ‘prioritaris’ que van finalitzar el passat 7 d’abril sense que es localitzessin noves partícules a les zones allunyades, com les torres de refrigeració, el riu o els edificis administratius exteriors. Un cop acabades aquestes tasques, la central nuclear va concloure el 95% de les partícules disperses es van dipositar en un radi proper al punt d’emissió.

L’estudi realitzat per la central nuclear ha confirmat que l’origen i la seqüència d’esdeveniments associada a l’incident prové de la ventilació de l’edifici de combustible, així com ha confirmat la ‘baixa significació radiològica’ del mateix que, assegura el titular de la central, està contrastada per les dades obtingudes pels sistemes de monitorització i mostreig situats a la sortida de la ventilació, i per la xarxa de vigilància ambiental.

Un cop fets els treballs de mesura al laboratori amb tres mètodes ‘d’alta precisió’ i una posterior contrastació, la central nuclear ha determinat que l’activitat total de les partícules abocades ha estat de 0,0023 curis, i no de 0,00001 curis, com es van quantificar en un primer moment. Segons aquest resultat i els obtinguts pels sistemes de control i detecció, la central nuclear d’Ascó I ha confirmat que ‘l’incident no ha afectat ni a les persones ni al medi ambient’.

Finalment, la central ha manifestat que la variació en relació a les xifres obtingudes en una primera anàlisi preliminar, realitzada sobre dades ‘de camp’ i immediatament després de la localització de les partícules, es basa en la menor precisió dels mètodes utilitzats en primera instància front als del laboratori, ‘més ajustats però que requereixen un major marge temporal’. D’aquesta manera, la central justifica la informació ‘incompleta i deficient’ manifestada pel CSN i que ha servit per ascendir el succés al nivell 2 de l’Escala Internacional de Successos Nuclears. Els resultats d’aquesta anàlisi es van obtenir dissabte passat i es van comunicar el dilluns al CSN.