Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Artur Mas qualifica de ‘fluixa’ l’acció del Govern i l’acusa de ‘centrifugar’ les seves responsabilitats

El president de CiU, Artur Mas, ha qualificat de ‘fluix’ el Govern i l’ha acusat de ‘centrifugar’ les seves responsabilitats, com a valoració dels dos anys de mandat des de la presa de possessió del executiu que presideix José Montilla. En declaracions al programa ‘Els Matins’ de TV3, Mas ha defensat com alternativa el seu projecte de Casa Gran del Catalanisme com una nova forma de ‘donar solució als grans reptes del país’, més enllà de les estructures tradicionals dels partits. El líder convergent ha acusat de nou Montilla de sostenir la majoria al Congrés d’un govern central del PSOE ‘deslleial amb Catalunya’.

Redacció
Redacció 24/11/2008

Mas considera que existeix a Catalunya una ‘sensació generalitzada que el país no té rumb i projecte’ a més del fet que la ‘política està per sota del que aporta la societat’. En aquest context, ha acusat el Govern de, malgrat disposar les eines de l’administració per fer front als problemes, ‘quan les coses no van bé centrifuga la seva responsabilitat’.

El president de CiU, que ha defensat l’enfortiment de CiU davant el convenciment que l’aritmètica electoral facilitaria la creació d’un nou pacte de govern amb els mateixos socis que l’actual, ha presentat la Casa Gran del Catalanisme’ com un projecte que superi els límits dels partits tradicionals.

‘Un partit sol no pot donar resposta als reptes de la crisi econòmica, la crisi demogràfica i la crisi de relacions amb el govern espanyols’, , ha precisat, tot negant que es tracti d’una idea reciclada dels plantejaments estratègics i electorals desplegats pel president electe dels Estats Units, Barack Obama.

D’altra banda, Mas ha insistit que CiU no donarà suport als pressupostos del govern central al Senat després dels ‘incompliments’ dels ‘compromisos’ assumits pel president socialista José Luis Rodríguez Zapatero en matèria d’Estatut o infraestructures. També ha criticat, en aquest sentit, que els comptes estatals no estan dissenyats per fer front a la crisi econòmica i s’ha mostrat partidari d’un pla per donar sortida al sector de l’automòbil.

Per últim, el president de CiU ha criticat Montilla de donar suport amb els diputats del PSC a Madrid un govern ‘deslleial amb Catalunya’ i s’ha mostrat escèptic sobre un possible vot negatiu dels senadors socialistes catalans als pressupostos. Mas també ha recriminat al President no haver-los informat ‘en un mes i tres mesos’ sobre la situació de les negociacions per un possible acord de finançament amb el govern central i ha manifestat que, en aquests moments, debat amb el líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, la resposta de CIU a una possible sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut.