Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Artur Mas fa una lliçó d’història de Catalunya en quatre idiomes

Artur Mas, ha esmentat alguns capítols de la història de Catalunya davant ministres d’arreu d’Europa. Ho ha fet en la inauguració de la reunió de titulars d’Exteriors de la UE i de la riba sud del Mediterrani. El president de la Generalitat ha contribuït a la internacionalització del país davant literalment de Mariano Rajoy.

Redacció
Redacció 13/04/2015

El president Mas ha parlat de l’antiguitat de la Generalitat de Catalunya, que es remunta al 1359 i compta amb un llistat de 129 presidents: “Les nostres arrels són molt profundes”. També ha recordat el Consolat de Mar, un òrgan medieval de dret marítim català que es va arribar a aplicar a moltes zones del Mediterrani, recordant que “tenim vocació europea i mediterrània”. Citant a Winston Churchill, Mas ha afirmat en anglès: “Com més lluny mires enrere, més lluny mires endavant”.

Mas 4, Rajoy 1 en el marcador de llengües parlades

El president ha tornat a fer servir amb total fluïdesa quatre llengües: el català, el castellà, l’anglès i el francès. I utilitzant-les, també ha parlat de l’interès català de ser europea i mediterrània. L’únic que no ha esmentat és Espanya: zero mencions a l’Estat en una declaració d’intencions, ja que a més tenia Mariano Rajoy durant el seu discurs, celebrat aquest migdia al Palau de Pedralbes.

El cap de govern espanyol també ha intervingut -com era d'esperar, només en castellà- per fer exactament el contrari: parlar de mites espanyols, com El Quijote i Cervantes, i per remarcar que Barcelona està a Espanya. “Barcelona és una honra d’Espanya”, ha dit. Un total de vuit mencions a l’Estat en el discurs, que contrasten amb les zero de Mas.