Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Artur Mas: ‘El més probable és que vagi a votar el 10 d’abril’

Després d’assegurar fa menys d’un any que ‘òbviament’ votaria en la consulta per la independència de Barcelona i de fer-se’n enrere fa unes setmanes, quan va assegurar que dubtava si anar a votar o no, sembla que el president de la Generalitat, Artur Mas, s’inclina finalment per participar de la festa de la democràcia que serà la consulta independentista del 10 d’abril a Barcelona. En una entrevista a l’AVUI, Mas ha manifestat que encara ha de resoldre aquest interrogant però ha afegit que ‘el més probable és que vagi a votar’. ‘Tinc ganes de votar però he de trobar la manera que s’entengui que qui vota és un ciutadà com qualsevol altre’ ha manifestat. D’altra banda, Mas ha considerat que ‘l’Estat ens té collats per tot arreu’ en referència a l’actual model de finançament i augura que Catalunya haurà de fer el seu camí ‘sense pensar tant en la política espanyola’ en cas que fracassi el pacte fiscal.

Redacció
Redacció 20/02/2011

El dilema d’Artur Mas de cara la consulta del 10 d’abril és si ha d’exercir com a ciutadà o com a president de la Generalitat. Mas creu que com a president de la Generalitat no hauria d’anar a votar perquè ‘represento tot un país i la meva posició hauria de ser neutra’. Però Mas afegeix que també té dret a exercir com a ciutadà i anar a votar. El que li preocupa a Mas és que hi hagi ciutadans que pensin que com a president de la Generalitat ha fet una cosa que no li correspon.

Davant d’aquest dilema, Mas conclou que el ‘més probable’ és que vagi a votar a la consulta independentista i ha afegit que ha de trobar la manera perquè s’entengui que qui anirà a votar és un ‘ciutadà com qualsevol altre’. Preguntat sobre la proposta de SI sobre la independència que es debatrà al Parlament, el president de la Generalitat ha assegurat que no li fa ‘cap por ni recança mentre jurídicament s’aguanti el debat’ tot i que ha afegit que el debat ‘no portarà enlloc’.

Mas ha insistit que plantejaran al nou govern espanyol un pacte fiscal per Catalunya. En cas que la negociació fracassés, el president de la Generalitat ha recordat que ‘els no de Madrid sobre coses molt volgudes a Catalunya fan més nació’ i ha avisat que llavors Catalunya hauria de fer el seu camí ‘sense pensar tant en la política espanyola’. Sobre l’actual model de finançament, ha reconegut que ni l’anterior govern del tripartit ni tampoc els governs anteriors de CIU ho han sabut arreglar. ‘Ho hem millorat però no funciona. L’Estat ens té collats per tot arreu’, ha sentenciat.

Sobre la seva relació amb el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, Mas ha assegurat que ‘no hi ha passió, ni sentiment, ni química personal’ i ha afegit que la relació es basa en la ‘correcció institucional’ i la ‘defensa dels interessos’.

El president de la Generalitat ha argumentat, una vegada més, la retallada del Govern en la despesa. Mas creu que Catalunya arribarà a un dèficit corresponent al 2010 que superarà els 7.500 MEUR, una desviació que serà de més del 50% respecte els càlculs inicials del tripartit. ‘Hem de fer un pressupost dur i amb reduccions significatives, sinó el vaixell va directament contra els roques’. A més, Mas ha contestat els partits de l’oposició que acusen el Govern de ser ‘els destructors de l’estat del benestar’. El president de la Generalitat defensa que les governs de CiU, amb Jordi Pujol, van ser els constructors de l’estat del benestar i lamenta que l’oposició intenti introduir ‘por de cara les eleccions municipals’.

Finalment, preguntat per si Mònica Terribas es mantindrà com a directora de TV3, Mas ha lloat la tasca de la periodista assegurant que està fent una feina ‘més que correcte’ i ha considerat que, des del seu punt de vista, la figura de Mònica Terribas no està en discusssió’.