Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Arrenca la XXXVII edició dels Premis Octubre

|

- Publicitat -

Avui dimarts, a partir de dos quarts de cinc de la tarda, s’iniciarà la Simposi Jaume I i a les sis de la tarda el XVII Congrés de Mitjans de Comunicació sota el títol ‘Identitats i mitjans de comunicació’. Així mateix el XIV Congrés de Pensament ‘Política i Religió’. Els congressos reben importants personalitats com el sociòleg escocès John Elridge i el filòsof italià Paolo Flores d’Arcais. Però també el Simposi Jaume I també té noms rellevants com el catedràtic Josep Maria Salrach i l’historiador Martín Alvira. Tot plegat fins al pròxim divendres 24 d’octubre per donar pas, el dissabte 25 a la gala dels Premis Octubre.

El XIV Congrés de Pensament ‘Política i Religió’ tractarà enguany de les relacions entre política i religió, una de les qüestions cabdals de la nostra època: la separació d’esferes, el laïcisme, i el concepte d’espai públic neutral allunyat d’interferències religioses, entre d’altres. S’abordarà el paper que exerceixen les tres grans religions, Islam, judaïsme i catolicisme en les societats actuals i de quina manera es relacionen amb conceptes com la democràcia, la modernitat o la raó.

Publicitat

Pel que fa al responsable de la conferència inaugural ‘Les religions contra la raó’, Paolo Flores d’Arcais, ha polemitzat amb Joseph Ratzinger sobre la relació entre raó i fe i és un dels autors vius més importants de la filosofia contemporània. Defensa que no existeix enfrontament entre el cristianisme representat per Benet XVI i l’Islam, ja que el Papa propugna l’aliança d’ambdues religions contra el laïcsime. Fou un dels principals impulsors del moviment cívic anomenat els girotondi, que el 2002 es va constituir en defensa de valors com la democràcia i la legalitat, en perill per la postura del govern de Silvio Berlusconi. A més, és col·laborador habitual de prestigiosos diaris europeus com ‘El País’, el ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ o la ‘Gazeta Wyborcza’.

Respecte al sociòleg escocès John Elridge, que obrirà el Congrés de Mitjans de Comunicació, és conegut pels seus estudis sobre sociologia industrial i Max Weber, però sobretot, per haver estat membre fundador del grups d’investigació Glasgow Media Group. En l’actualitat, Elridge és professor emèrit de la Universitat de Glasgow. El Glasgow Media Group va ser pioner en l’anàlisi de les notícies televisives en una sèrie d’estudis encetats el 1976 amb Bad News. Denunciava que les notícies de televisió estan esbiaixades per la influència dels poder polítics i actors socials amb pes en contra de grups febles coma ara la classe treballadora.

D’altra banda, l’objectiu de la Simposi Jaume I serà l’anàlisi de la figura i l’obra del rei Jaume I, del qual se’n celebra el 800 aniversari del seu naixement. El simposi comptarà amb destacades figures del medievalisme per tractar els fets del rei, de les seves victòries i desfets, dels seus encerts i dels seus fracassos polítics.

Els historiadors Josep-Maria Salrach, catedràtic a la Universitat Pompeu Fabra, amb ‘Catalunya i Aragó abans de Jaume I’, i Martín Alvira, professor de la Universitat Complutense de Madrid, amb ‘Pere I El Catòlic, pare de Jaume I’ seran els responsables d’enllestir el simposi a primera hora de la tarda de demà dimarts.

Finalment, com a tancament de la jornada inaugural de demà dimarts, a partir de les vuit del vespre es projectarà el film Xirinacs al Palau que recull l’homenatge a Lluís Maria Xirinacs, mort l’agost de 2007, celebrat el 13 d’octubre al Palau de la Música Catalana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut