Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Arrenca el festival ‘Sèm i serem 2010’ per reivindicar la cultura contemporània occitano-catalana

Per primera vegada Tolosa de Llenguadoc acollirà el festival ‘Sèm i serem‘. Una celebració que serveix per exhibir i reivindicar la cultura contemporània occitano-catalana sense oblidar l’arrel tradicional. Enguany el ‘Sèm i serem’ reunirà, per primer cop, entitats musicals no estrictament occitanes. El festival és pioner en el seu àmbit perquè aposta per una relació transfronterera a banda i banda de l’Estat espanyol i francès, fet que trenca amb la tradició de subsidiarietat institucional i cultural. Les diverses activitats del ‘Sèm i serem’ van destinades a un públic eminentment francès i tenen la voluntat d’ensenyar que existeix un nou paradigma de l’Europa dels pobles.

Redacció
Redacció 30/05/2010

Pel que fa a l’esquema d’actes, el Festival proposa un total de 6 jornades distribuïdes al llarg de 3 setmanes (del 26 de maig al 12 de juny). Els actes inaugural i de cloenda reivindiquen la cultura popular occitana com a canal de transmissió de la festa de carrer.

Segons Marçal Girbau, membre de l’organització, aquest any ‘el terratrèmol’ s’ha restringit a Occitània, però des del ‘Sèm i serem’ es treballa perquè l’any vinent hi hagi ‘rèpliques als Països Catalans’.

Els dos actes centrals del festival seran una trobada transfronterera entre els programadors, promotors i mànagers musicals més actius d’ambdues bandes dels Pirineus (29 de maig) i un concert amb les actuacions de Mousso T i Ortxata Sound System -grup valencià amb membres d’Obrint Pas- (5 de juny).

Carles Belda, membre de les bandes Pomada i Mesclat, ha considerat que aquest tipus d’iniciatives són primordials per ‘saber qui són els nostres germans’.

El festival és una iniciativa del Casal català de Tolosa i Convergéncia Occitana amb la col·laboració de Tactik Collectif (Zebda, Motivées), Escambiar i Carrefour Arnaud, Bernard (Faboulous Trobadours), Festival Barnasants, Festival Convivència i del col·lectiu Mix’art Myrys.

Es compta amb el suport econòmic de l’Àrea d’afers exteriors del Departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya i de la Regió del Miègjorn-Pirenèus.