Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Arenys de Munt s’afegeix a Vic per a la creació d’una associació de municipis a favor de la independència

L’Ajuntament d’Arenys de Munt ha aprovat una moció per adherir-se a la proposta impulsada des de l’Ajuntament de Vic, amb l’objectiu de crear una associació de municipis que treballi a favor de la independència de Catalunya. Sota la denominació de ‘Municipis per la independència’, la nova associació ‘defensarà l’assoliment d’un estat propi, els drets nacionals que corresponen al Principat de Catalunya i conscienciarà a la ciutadania de la necessitat d’exercir el dret a l’autodeterminació’. La proposta té el recolzament de la CUP, ERC i CiU. El PSC i el PP han votat en contra. Fa dos anys, el 13 de setembre del 2009 es va fer a Arenys de Munt la primera consulta popular sobre la independència.

Redacció
Redacció 13/09/2011
El moviment independentista sorgit a Arenys de Munt l’any 2009 ha tingut continuïtat i s’ha expandit, al llarg d’un any i mig, per tot el territori. Després de la consulta d’Arenys de Munt, un total de 554 municipis han organitzat consultes similars, amb la participació de prop d’un milió de persones. La darrera consulta es va fer el 10 d’abril d’aquest any a Barcelona.
 
Arenys de Munt es torna a situar ara en l’eix del moviment independentista, amb l’adhesió d’aquest consistori als municipis que volen constituir una associació d’ens locals a favor de la independència. El projecte s’impulsa des de l’Ajuntament de Vic, que aquesta mateixa setmana ha aprovat la creació de l’associació. Segons el consistori arenyenc, sota la denominació de ‘Municipis per la independència’.
 
L’Ajuntament d’Arenys de Munt, amb el suport del govern municipal (CUP i CiU) i d’ERC, treballarà conjuntament amb tots aquells municipis que s’acabin adherint a la proposta en la redacció dels estatuts de la nova associació independentista. L’acord, que només té el rebuig de dos regidors -un del PSC i un del PP- ja s’ha comunicat a l’Ajuntament de Vic.
 
El consistori vigatà va aprovar la creació de la nova societat durant el ple de l’Ajuntament d’aquest dilluns. L’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, explicava que ‘mai cap institució ha treballat directament per la independència’ i assegurava que ara es treballarà ‘dins de la legalitat perquè el poble català pugui manifestar lliurement el seu futur’.