Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Tardà: “Ara l’escenari és de caixa o faixa”

En una conversa a tres entre Jordi Turull, Joan Tardà i Joan Herrera a Catalunya Ràdio, el tercer ha descartat donar un caràcter plebiscitari a les eleccions del 27S. L’ecosocialista diu que Iniciativa no s’ha mogut del dret a decidir, i defensa que s’utilitzi la majoria folgada de què disposa el Parlament per defensar a Espanya el referèndum. Joan Tardà li ha respost que el que cal fer el 27S és obrir un procés constituent.

Redacció
Redacció 07/04/2015

Iniciativa es desmarca del consens plebiscitari

Joan Herrera s’ha distanciat del caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 de setembre. El líder d’Iniciativa diu que el procés d’involució que s’està vivint no només ve de l’Estat o d’Europa, sinó també de la Generalitat. L’ecosocialista ha remarcat que és més important evitar que torni a governar el PP a Espanya amb el suport de Ciudadanos. Joan Tardà li ha respost que a Espanya, a menys que guanyi Izquierda Unida, cosa impossible, no hi haurà ningú que accepti un referèndum per a Catalunya. Pel republicà, la situació a Catalunya ara mateix és de “Caixa o faixa”, i del que es tracta és d’iniciar un procés constituent, no la proclamació directa de la República. Tardà ha subratllat també que la oligarquia s'està esforçant a fer descarrilar el procés català.

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull les eleccions plebiscitàries són importants perquè cal enviar un missatge clar a Europa: que Catalunya vol la independència. Els sobiranistes han defensat que el resultat que es doni a les eleccions plebiscitàries en escons sigui suficient, a banda de la suma de vots totals. Per Tardà es tracta de donar poders al Parlament per iniciar aquest procés Constituent. Un Joan Herrera àgil ha coincidit en l’hora del canvi d’etapa, però per ell, aquest no passa per mantenir CiU al govern. Iniciativa defensa construir majories alternatives, per garantir la renda garantida de la ciutadania, per exemple. El líder d’ICV demana no moure’s de la reivindicació d’un referèndum 2 i que sigui vinculant a Madrid.

La CUP coincideix amb ERC en la defensa de la via unilateral

La conversa ha comptat posteriorment amb la intervenció telefònica del diputat de la CUP, Quim Arrufat. El diputat de la formació alternativa ha posat de relleu el gir que ha fet la formació ecosocialista pel que fa al dret a decidir. La CUP no entén que Iniciativa hagi renunciat a defensar la possibilitat que la ciutadania pugui votar, la qual cosa només es pot produir amb una votació plebiscitària que obri la via unilateral el 27S. Arrufat diu que una majoria de Podemos no garantirà un canvi de règim, com a molt hi haurà un procés de “maquillatge constitucional”. Per la CUP, la via unilateral és molt important per dotar la ciutadania dels recursos per executar les polítiques socials que el país necessita.

CDC no es pronuncia respecte UDC

Jordi Turull, en referència a Unió Democràtica, ha evitat valorar el posicionament que va fer Ramon Espadaler ahir sobre les línies vermelles del seu partit. Turull diu que “ja en parlarem a partir del 15 de juny” i que per ell, el seu adversari no és ni Unió ni Iniciativa.