Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Aprovat l’àmbit de planificació Penedès, el pas previ a la Vegueria

El Parlament ha aprovat aquest dimecres sense cap vot en contra la Proposició de llei per fixar l’àmbit funcional de planificació del Penedès. La iniciativa, fruit de les proposicions presentades per CiU i PP català, que s’han acabat tramitant conjuntament, incorpora el Penedès com a nova àrea funcional de planificació. El nou àmbit estarà format per les comarques de l’Alt Penedès, el Garraf (abans àmbit metropolità), el Baix Penedès (abans Camp de Tarragona) i l’Anoia, excepte aquells municipis que optin per seguir adscrits a l’àmbit de les comarques centrals. CiU ha destacat que ‘avui es posa fi a l’esquarterament del Penedès històric’ i ha afirmat que ‘primer l’àmbit, i després la vegueria’.

Redacció
Redacció 15/07/2010

La llei 1/1995 del pla territorial general de Catalunya fixarà a partir d’aquesta modificació vuit àmbits funcionals, enlloc dels set que recollia fins ara: l’àmbit metropolità, el de les comarques gironines, el del Camp de Tarragona, el de les Terres de l’Ebre, el de Ponent, el de les comarques centrals, el de l’Alt Pirineu i l’Aran, i el nou del Penedès. Per fer possible l’adscripció de municipis d’una mateixa comarca a diferents àmbits es modifica la llei 23/1983, de política territorial.

El parlamentari d’ERC Miquel Carrillo ha destacat que aquesta aprovació significa que ‘cada àmbit de planificació tindrà el seu Pla Territorial Parcial, és a dir, a on es posen les carreteres, les autopistes, per on aniran les vies del tren i on es col·locaran les grans infraestructures que s’implanten al territori’. En una de les disposicions transitòries de la normativa, s’encomana al Govern que, en el termini de tres mesos, s’iniciï els treballs d’elaboració del Pla territorial parcial del Penedès.

En la seva intervenció, el parlamentari de CiU, Joan Raventós, ha assegurat que avui ‘és un dia especial’ per la lluita que han portat a terme durant molt de temps per la creació d’aquest àmbit. Així mateix, ha destacat que ‘aquest no és l’únic destí, sinó una parada per reprendre el camí desitjat’. Ha remarcat que ‘avui es posa fi a l’esquarterament del Penedès històric’ i es dota ‘al territori de contingut jurídic i es fa amb total llibertat’.

Raventós ha destacat que queda clar que ni se suprimiran les diputacions ni es crearà la vegueria del Penedès. ‘Avui determinem un fet bàsic i fonamental per la unitat del Penedès i mantenir vives les esperances per esdevenir vegueria pròpia’, ha afegit. ‘Primer l’àmbit i després la vegueria. Aquest primer objectiu després de casi 1.500 dies l’hem aconseguit, per l’altre haurem de posar el compte a zero’. En aquest context, ha declarat que aquest àmbit per al seu grup ‘té un gust a vegueria pròpia’.

El parlamentari del PSC Roberto Labandera ha declarat que ‘alguns han pretès que la llei fos una drecera cap a l’organització territorial i la creació de la vegueria del Penedès. Nosaltres no ho creiem així’, ha assegurat. Labandera ha manifestat que una cosa és l’ordenació i l’altre l’organització territorial. ‘És amb un govern d’esquerres quan el Penedès té aquesta figura’, ha ressaltat.

El Parlament ‘col·locarà el Penedès al mapa’

Carrillo ha destacat que ‘avui és el dia més important pel Penedès en 30 anys de Parlament’. ‘No em diguin exagerat, però un tema específic que faci referència als nostres territoris i que mereixi el reconeixement del conjunt del cambra és el primer cop que passa’, ha assegurat, al temps que ha dit que el Parlament ‘col·locarà el Penedès al mapa de manera definitiva’. ‘El nostre grup també es partidari de la vegueria del Penedès, però aquest no és el debat d’avui’, ha afegit. Carrillo ha recalcat que el debat sobre la vegueria no és el debat d’avui.

Per la seva part, el parlamentari d’ICV-EUiA Salvador Milà ha celebrat que el país disposa per fi de planificació territorial i es pot entrar, ha dit, ‘en la segona fase de la revisió del planejament territorial de Catalunya que fa molts anys que s’hauria d’haver acabat’. Milà ha recordat a Raventós que alguna responsabilitat té CiU en el que ‘li ha passat i el que no li ha passat en termes d’infraestructures, de manca de planificació i de determinades coses que no agraden al territori durant aquests anys’.

El parlamentari del PP català Santi Rodríguez ha remarcat que ‘permetrà al Govern ajustar el planejament les realitats del territori que són perfectament diferents de les realitats metropolitanes’. José Domingo, del Grup Mixt, ha destacat en la seva intervenció que per unanimitat s’aprova l’àmbit funcional i ha mostrat el seu suport entusiasta a la iniciativa.