Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Antoni Castells, interrogat a la comissió d’investigació del Parlament

El conseller d’Economia, Antoni Castells, ha dit a la comissió del Parlament que el conveni signat l’any 2006 amb el Palau de la Música és ‘irreprotxable’, ‘garantista’ i fet en benefici de l’interès de Barcelona i Catalunya. D’aquesta manera, ha defensat la seva actuació en l’acord que estableix el canvi d’usos entre un edifici de la Generalitat i els edificis on s’havia de construir un hotel de luxe al costat del Palau de la Música. Castells ha assegurat que amb aquell conveni la Generalitat ‘hi sortia guanyant’, perquè el Govern continuaria tenint l’edifici del carrer Ciutat i a canvi hagués tingut una compensació de 5,6 milions d’euros. Cal recordar que, en relació al polèmic conveni entre Castells i Millet, el conseller d’Economia ja va comparèixer davant la justícia el passat 21 de juny.

Redacció
Redacció 19/07/2010

El conseller d’Economia ha explicat que amb la signatura d’aquest conveni ‘la Generalitat no hi perdia res’, sinó que ‘hi sortia guanyant’. En aquest sentit, ha recordat que l’acord preveia una compensació d’uns 5,6 milions d’euros per la pèrdua de valor de l’edifici del carrer Ciutat, que amb el canvi d’usos deixava de ser residencial i passava ser catalogat. A més, Castells també ha indicat que en cas de no fer-se efectiva aquesta compensació, la Generalitat passava a ser propietària d’una part de l’edifici on s’havia de construir el nou hotel.

Castells també ha explicat per què el conveni no establia una quantitat precisa de compensació per la pèrdua de valor de l’edifici. En aquest sentit, ha dit que l’acord es va signar en un moment en què els preus de la construcció anaven pujant, i per tant es va decidir establir una compensació en funció del preu que tingués l’edifici en el moment en què es produís el canvi d’usos. ‘Si hagués valgut 20 Meur i no 15 Meur, la Generalitat hagués cobrat més’, ha explicat.

Hotel adjudicat

El conseller ha explicat que el Palau de la Música va ocultar a la Generalitat que la construcció de l’hotel ja havia estat adjudicada a una empresa privada. El Departament va tenir constància d’aquesta operació el setembre del 2009. Va ser llavors quan, segons Castells, la direcció general de Patrimoni va procedir a reclamar la compensació econòmica acordada en el conveni del 2006. També va procedir a executar la garantia per la qual la Generalitat es convertiria en propietaria d’una part de la finca en cas de no rebre la compensació.

Una gènesis que ve de lluny

Castells ha dit que aquest tipus d’operacions urbanístiques– intercanvi d’usos entre edificis- són ‘molt habituals’. Per aquest motiu, ha dit que no va veure cap motiu per no contribuir o no col·laborar en el projecte quan ‘l’Ajuntament i el Palau van venir a buscar la Generalitat’. En aquesta línia ha recordat que la intenció i la gènesis de fer aquest hotel ‘ve de lluny i es remunta als anys 80’.

El conveni entre el Palau de la Música i la Generalitat establia l’intercanvi d’usos d’un edifici de la Generalitat del carrer Ciutat amb els del futur hotel. L’edifici del Govern deixaria de ser residencial per ser catalogat, i els del futur hotel passarien a ser residencials i deixarien de ser catalogats.