Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Antich destaca que l’aportació dels immigrants a la riquesa de les Balears ‘és una realitat’

El president del Govern, Francesc Antich, va destacar que l’aportació que vénen realitzant els últims anys els immigrants a la riquesa de les Balears ‘és una realitat’ i que el seu pes a l’economia de la Comunitat Autònoma és ‘un dels més alts’ de l’Estat espanyol, de manera que ‘han contribuït al creixement’ de les illes de manera directa i indirecta, al generar el necessitat de crear més serveis i infraestructures.

Així ho va manifestar avui Antich, al parlament inaugural que va oferir en la jornada ‘La immigració a Espanya: elements per al debat sobre els seus efectes econòmics’, que organitza la Fundació Ramón Areces, i que acull l’Escola d’Hostaleria de la Universitat de les Illes Balears (UIB) fins demà dimecres, amb l’assistència de prop de d’un centenar de participants i una selecte grup de ponents que aborden diversos aspectes d’interès.

Redacció
Redacció 25/11/2008

En el seu parlament, el president va destacar també que la Conselleria d’Afers Socials, Promoció i Immigració treballa, juntament amb els agents socials, en l’elaboració i la posada en marxa del ‘Pacte per la immigració’, un acord que, segons va detallar, ‘ens ha de permetre una iniciativa conjunta entre institucions i societat’. I, en aquest sentit, va considerar que les jornades que van començar avui ‘ajudaran a millorar les nostres accions en un tema tan important’, segons va dir.

Antich va considerar que la immigració és un ‘fenomen complex’ que requereix una gran quantitat d’intervencions polítiques i administratives de tipus ‘transversal’, especialment en els àmbits sanitari, dels serveis socials i educatiu, ja que el 16 % de l’alumnat de les illes és estranger, amb de 121 nacionalitats representades actualment en els centres educatius de l’arxipèlag.

Per fer front a aquesta situació, que s’ha manifestat els últims anys –al passar la població dels 786.000 residents censats en 1999 a més d’un milió actualment–, el president del Govern va exposar que la Conselleria d’Educació i Ciència va llançar el ‘Pla integral d’acollida’, que suposa una inversió de 5,2 milions d’euros en diverses accions destinades a aconseguir una ràpida integració dels nous habitants de la Comunitat Autònoma.

A això, va agregar que el departament d’Afers Socials, Promoció i Immigració va incrementar en un 50 % els pressupostos destinats a la contractació de mediadors culturals i sanitaris, de manera que també s’espera aconseguir un efecte integrador. Aspecte que també es promou des de la Conselleria de Salut i Consum, que va instal•lar un total de 40 punts de traducció simultània en centres de salut insulars, facilitant així la tasca dels professionals.