Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Antich assumeix avui a Toulouse la presidència de la Eurorregió

El president del Govern balear, Francesc Antich, assumirà avui la presidència de la Eurorregió Pirineus-Mediterrani, per un període d’un any i en substitució de l’actual president, Martin Malvy (Midi-Pyrénées), en un acte que tindrà lloc durant el Congrés sobre Investigació, Innovació i Empreses i que se celebra en Toulouse (França). El Govern ha manifestat la seva voluntat d’actuar decididament com coimpulsor de la Eurorregió i exercir un paper protagonista en el Mediterrani occidental.

Redacció
Redacció 03/12/2007

En aquest Congrés participaran com a ponents els directors generals del Govern d’Avaluació i Acreditació, Joan Llobera; d’Agricultura, Antoni Perelló; d’I+D+i, Pere Antoni Olive; de Coordinació Departamental, José Antonio Santos; el gerent del Institut d’Innovació Empresarial dels Illes Balears (IDI), Ángel Pujol; el director de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (Imedea), Joaquin Tintoré; i el de la Fundació Universitat-Empresa, Miquel Carrió; a més de la rectora de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Montserrat Casas.

El Govern ha manifestat la seva voluntat d’actuar decididament com coimpulsor de la Eurorregió i exercir un paper protagonista en el Mediterrani occidental, apostant per la nova fórmula de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT), el que suposarà dotar-la de personalitat jurídica pròpia i, així, ampliar el seu horitzó operatiu i de gestió, amb l’objectiu de multiplicar les seves possibilitats sobre la captació de fons europeus per a finançar projectes comuns.

Un altre dels reptes del Govern passa per implicar a totes les conselleries balears en la construcció eurorregional i en la presentació de projectes, amb la finalitat d’aportar a la Eurorregió la manera d’entendre i fer política del nou Executiu balear. A més, s’adoptaran les mesures necessàries per a garantir la participació de totes les institucions de les illes i de tota la ciutadania en la consecució dels objectius marcats.

Els àmbits de cooperació que presenten més interès per a les regions sòcies són: les comunicacions i les infraestructures, la investigació i la innovació tecnològica, la cultura, el medi ambient i el turisme. Entre els objectius implícits destaca la voluntat d’augmentar la competitivitat, la cooperació territorial i tenir un major i millor accés als programes i projectes de la Unió Europea.

Les Balears van ser un dels membres fundadors de la Eurorregió Pirineus-Mediterrani conjuntament amb els governs regionals de Catalunya, Aragó, Llenguadoc-Rosselló i Midi-Pyrénées, amb l’objectiu d’unir esforços per a crear en el nord-oest del Mediterrani un pol d’innovació i creixement sostenible basat en la connexió entre els centres industrials, científics i tecnològics de la Eurorregió, posant en comú les forces dels seus territoris i la seva ciutadania.