Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Anglaterra autoritza la creació d’embrions híbrids

Aquesta setmana s’ha publicat que el Regne Unit, mitjançant el seu departament anomenat Autoritat per a la fecundació i embriologia humanes, ha autoritzat a dos equips de científics per a […]

Redacció 19/01/2008

Aquesta setmana s’ha publicat que el Regne Unit, mitjançant el seu departament anomenat Autoritat per a la fecundació i embriologia humanes, ha autoritzat a dos equips de científics per a crear embrions híbrids mitjançant tècniques de transferència nuclear emprant òvuls d’altres animals, en aquest cas de vaca, i nuclis amb ADN humà.

Els embrions resultants tindrien doncs la pràctica totalitat del genoma humà (el 99,9%), excepte una petita proporció d’aquest que es troba en uns components de la cèl·lula anomenats mitocòndries i que, donat que aquestes es troben disperses a la cèl·lula, provindrien de l’òvul i no serien per tant d’orígen humà.

Un cop més, aquesta tècnica el que pretén és superar els problemes que genera la clonació terapèutica. Hem parlat diverses vegades en aquesta secció tant del potencial d’aquesta tècnica per a tractar en un futur malalties com ara el Parkinson o l’Alzheimer, com de les controvèrsies ètiques que genera. Una d’aquestes controvèrsies és que cal emprar òvuls humans com a punt de partida per acabar obtenint cèl·lules que puguin reparar un teixit.

El fet de crear embrions a partir d’altres animals permet superar aquesta limitació. Com és obvi, els embrions resultants mai seran emprats per a teràpia d’un possible pacient i molt menys encara per a la seva transferència a un úter matern. En canvi, és una tècnica que pot ser útil per a la generació d’embrions per a investigació que per altre banda és la part del procés que requereix de més quantitat de material cel·lular.

El més sorprenent és que la autoritat reguladora britànica ha pres aquesta polèmica decisió després de dur a terme diverses enquestes a la població i comprovar que aquesta es mostrava favorable a la realització d’aquestes tècniques.

Per altre banda, aquesta setmana s’ha publicat també al a revista científica Stem Cell que els investigadors de la empresa americana Stemagen Corporation han aconseguit, mitjançant la tècnica de transferència nuclear, clonar per primer cop embrions humans.

En concret, varen obtenir 21 embrions humans, dels quals 5 varen arribar prou enllà en el seu desenvolupament com per a poder generar cèl·lules mare. No obstant, en cap cas es varen aconseguir aïllar i cultivar aquest tipus de cèl·lules, que és l’objectiu de tot plegat.

En aquest cas, els investigadors han aportat proves genètiques de la seva troballa, donat que s’havia generat un cert escepticisme, després que a l’any 2005 un equip sud-coreà liderat per Woo Suk Hwang anunciés haver aconseguit la mateixa fita i després es dubtés de la veracitat de l’estudi.

Per altre banda, els investigadors d’Stemagen Corporation han millorat molt l’eficiència de la tècnica: han creat 21 embrions clonats a partir de tan sols 29 òvuls, mentre que en les primeres experiències de transferència nuclear que s’havien realitzat fins ara en altres animals, calien diverses centenes d’òvuls per a aconseguir un sol embrió clònic.

Val a dir que a Espanya, la llei d’investigació biomèdica, aprovada un parell d’anys enrere, fa possible la clonació terapèutica i que existeixen avui en dia diversos estudis científics en aquest àmbit.

Es tracta doncs, de dues esperançadores notícies en el camp de la clonació terapèutica a partir de cèl·lules mare embrionàries. Com hem comentat anteriorment, es tracta de la tècnica que avui per avui sembla tenir més potencial però que més controvèrsies ètiques genera. És per aquesta raó que de ben segur serà motiu de propers articles en aquest espai.

imatge

 Josep Oliveras
 Biòleg. Màster en tècniques de reproducció assistida