Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Andorra signarà un acord amb la Xina per poder tramitar adopcions

El govern d’Andorra espera poder acabar de perfilar un acord amb Xina que permetria tramitar expedients d’adopció amb aquest país asiàtic abans de l’estiu del 2008. Per aquest motiu, una delegació xinesa s’ha desplaçat fins al Principat per conèixer l’entorn en el que viurien els nens i nenes adoptats i per acabar de tancar alguns aspectes de forma de l’acord que ha de permetre iniciar les adopcions. Durant la seva visita, la delegació xinesa ha visitat alguns equipaments escolars, així com l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, ja que l’àmbit educatiu i el sanitari han estat dos dels temes destacats pel govern andorrà. Un cop signat el conveni, el govern preveu que els tràmits d’adopció puguin allargar-se entre setze i divuit mesos, que, segons la ministra, és el període que acostuma a durar una adopció internacional.

Redacció
Redacció 11/12/2007

La ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, ha destacat que la delegació xinesa ha valorat molt positivament el fet que Andorra tingui tres sistemes educatius diferents i gratuïts, així com la facilitat d’accés a la sanitat pública. Igualment, des d’Andorra s’ha destacat les facilitats que tant el govern com els comuns (ajuntaments) posen a disposició dels joves perquè puguin participar en els diferents clubs esportius.

El secretari d’estat d’habitatge, Josep Anton Bardina, ha destacat que la signatura d’aquest acord és la culminació d’una feina de fa anys. Així, Bardina ha explicat que al 2004 la Xina va enviar a Andorra el qüestionari que normalment envia als països que desitgen adoptar al seu territori. Posteriorment, al setembre del 2005, aprofitant la presència andorrana a la conferència de la Haia, hi va haver un acostament entre tots dos països per tirar endavant les adopcions. Finalment, al juliol del 2006, una delegació andorrana es va desplaçar fins a Beijing per començar a elaborar el conveni.

Un cop signat aquest conveni es podrà establir el procediment administratiu per enviar els expedients a la Xina. Un dels temes que es tractarà durant aquesta visita de la delegació xinesa serà sota quina autoritat es fan les tramitacions, si l’andorrana o bé a través d’alguna de les agències especialitzades en adopcions internacionals.

Bardina ha explicat que es van iniciar els tràmits amb la Xina per donar resposta a la demanda interna. La ministra ha afegit que s’ha informat a la delegació xinesa, que un cop els nens i nenes siguin adoptats a Andorra, es treballarà perquè no perdin la seva identitat i les seves arrels, i per això se’ls posarà en contacte amb l’associació Amics de la Xina, que agrupa la petita comunitat d’aquesta nacionalitat que viu al Principat.

D’altra banda, la ministra ha recordat que en aquest moment, Andorra té convenis d’adopció amb països com Filipines i la República Dominicana, i que s’està avançant per tancar acords amb la República Txeca o amb Rússia, entre altres.