Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Andorra organitza un cicle juvenil de cinema en català per ‘revaloritzar’ la llengua

El Departament de Política Lingüística del govern d’Andorra ha organitzat el primer cicle juvenil de cinema en català per al pròxim cap de setmana, que tindrà un format de marató i constarà de cinc pel·lícules de gènere d’acció i fantàstic. L’objectiu del cicle és ‘millorar l’acceptació i revalorització de la llengua’, i augmentar l’oferta de projeccions doblades al català, ja que actualment els cinemes d’Andorra només ofereixen aproximadament la meitat de les estrenes que dobla la Generalitat de Catalunya.

L’acord entre el govern d’Andorra i Catalunya per poder disposar d’una còpia addicional pel Principat està encara pendent d’aprovació pel gran cost que suposa per Andorra.

Redacció
Redacció 14/10/2008

El cicle juvenil de cinema en català, segons el secretari d’Estat de Política Lingüística, Jordi Gallardo, és una de les iniciatives del Pla Nacional Lingüístic per millorar l’acceptació del català, i el problema que té Andorra pel fet que no es parla en les relacions socials. Aquest projecte se suma a d’altres propostes amb el mateix objectiu com són el concurs de guions o el dictat nacional.

El cicle compta amb la implicació del sector privat, concretament dels Cinemes Cassany, i consisteix en la projecció de Eragon, Missió Impossible 3 i King Kong el dissabte 18 d’octubre, i de Stardust i d’Indiana Jones i el regne de la calavera de cristall el diumenge 19 d’octubre. L’entrada és gratuïta i les sessions estan destinades a un públic adolescent, d’entre 12 i 18 anys, a qui se’ls ha fet arribar la informació a través dels centres escolars.

Jordi Gallardo ha explicat també que ja tenen un esborrany del conveni amb la Generalitat de Catalunya per aconseguir una còpia addicional de les pel·lícules doblades al català, però s’ha mostrat cautelós ja que la inversió que requereix és més elevada que tot el pressupost del Departament de Política Lingüística, i que el govern ha de decidir si el conveni tira endavant. A més, el conveni també està pendent de l’aprovació d’un conveni marc que englobaria tots els acords puntuals que es vulguin fer entre els dos governs.